Ciasta/ Dania wegetariańskie/ Desery/ Drugie śniadanie/ Kolacja/ Na słodko/ Przepisy/ Śniadania/ Wypieki

Bezglutenowe ciasto z cukinii z malinami i borówkami

Bezglutenowe ciasto z cukinii z malinami i borówkami zaskakuje swoim smakiem, jest pyszne i wilgotne a do tego świetnie się prezentuje.

Bezglutenowe ciasto z cukinii z malinami i borówkami zaskakuje swoim smakiem, jest pyszne i wilgotne a do tego świetnie się prezentuje.

Pyszne i puszyste bezglutenowe ciasto z cukinii

Ciasto z owocami marzyło mi się już od jakiegoś czasu ale ciągle coś stawało na drodze do jego przygotowania. Notoryczny brak czasu z uwagi na nawarstwiające się obowiązku skutecznie powstrzymywał mnie od realizacji słodkich planów. Dodatkowo panujące upały sprawiły, że przez ponad tydzień w zasadzie jadłam tylko surowe owoce i warzywa a ostatnią rzeczą o jakiej myślałam to spędzanie czasu w kuchni w ukropie przy gorącym piekarniku.

Bezglutenowe ciasto z cukinii z malinami i borówkami zaskakuje swoim smakiem, jest pyszne i wilgotne a do tego świetnie się prezentuje.

Pomysł na ciasto z cukinii

Nie miałam do końca pomysłu jak to ciasto miałoby wyglądać i z czego się składać, wiedziałam tylko, ze ma być wypełnione owocami o orzeźwiającym, lekkim smaku.  Wczoraj wieczorem dopadła mnie wena i tak wyglądają jej efekty. W szafce poniewierała się ostatnia cukinia po wtorkowym grillu i to ona była inspiracją do przygotowania wypieku. Skoro można upiec ciasto z marchwi czy buraka to w zasadzie dlaczego nie zrobić tego samego z cukinią? W szczególności, że ma ona świetną konsystencję – nadaje ciastu odpowiedniej wilgotności ale nie rozrzedza go.  Jak widać bezglutenowe ciasto z cukinii powstało z kompletnego przypadku ale czasem w ten sposób można stworzyć naprawdę wspaniały przepis. :)

Bezglutenowe ciasto z cukinii z malinami i borówkami zaskakuje swoim smakiem, jest pyszne i wilgotne a do tego świetnie się prezentuje.

Ciasto z cukinii z mąką gryczaną i jaglaną

Mąka gryczana i jaglana nadały ciastu dość gęstej konsystencji, taki był cel gdyż w lżejszym cieście owoce opadłyby na dno. Po upieczeniu ciasto jest zwarte, nie kruszy się i świetnie smakuje. Smak cukinii jest kompletnie niewyczuwalny a nadaje ona wilgotności i ciekawej tekstury.

Jeśli szukasz inspiracji na inne przepisy z użyciem cukinii to koniecznie wypróbuj krem z pieczonej cukinii i papryki.

Bezglutenowe ciasto z cukinii

Porcje: keksówka o długości 20cm
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 300g cukinii
  • 4 jajka
  • 80g ksylitolu
  • 60ml oleju kokosowego + 1/2 łyżki do posmarowania keksówki
  • 1 lyżeczka domowego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 100g mąki gryczanej + 1 łyżka do obsypania keksówki
  • 100g mąki jaglanej
  • 50g mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 100g borówek amerykańskich (świeżych lub mrożonych)
  • garść malin (świeżych lub mrożonych)

Przygotwanie

1

Piekarnik nagrzewam do 180st.C, grzanie górne i dolne, bez termoobiegu.

2

Z cukinii wycinam miękki środek z pestkami a twardy miąższ wraz ze skórą ścieram na tarce na drobnych oczkach. Cukinię odstawiam na 15 minut aby puściła sok.

3

Białka oddzielam od żółek.

4

Żółtka mikserem ucieram z ksylitolem do uzyskania białej, puszystej masy.

5

Dolewam powoli olej kokosowy i ekstrakt waniliowy do ubitych żółtek.

6

Mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, mąkę z tapioki, proszek do pieczenia i cynamon przesiewam do miski.

7

Cukinię odciskam z nadmiaru wody, dodaję do ubitych zółtek i dokładnie mieszam.

8

Do mokrych składników dodaję mieszankę mąk i dokładnie mieszam.

9

Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę.

10

Łączę pianę z białek z ciastem. Najlepiej dodawać białko porcjami i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Nie chodzi o to aby wymieszać ciasto na gładką masę a jedynie połączyć składniki. Białko doda puszystości ciastu.

11

Dodaję borówki i mieszam bardzo delikatnie aby nie uszkodzić owoców.

12

Keksówkę smaruję olejem kokosowym i równomiernie obsypuję mąką gryczaną.

13

Przekładam ciasto do keksówki i układam maliny na wierzchu trochę wciskając je w ciasto.

14

Piekę w nagrzanym piekarniku około 45minut.

15

Po upieczeniu ciasto wyciągam z formy i studzę na kratce.

16

Smacznego!


KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Sprawdź inne przepisy:

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy najwyżej oceniany
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Agni

Bardzo spodobał mi się przepis i chciałam upiec to ciasto ale bez jajek. Jak mogę je zastąpić w tym cieście?

Anna

Świetne ciasto! dziękuję bardzo za przepis :) Piekę go regularnie z dodatkiem gorzkiej czekolady i cukru zamiast ksylitolu. Jest wilgotne, co jest w wypiekach bezglutenowych dużą zaletą. Polecam u nas znika błyskawicznie.

4
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
Udostępnij6
Przypnij49