Bezglutenowe ciasto z cukinii z malinami i borówkami zaskakuje swoim smakiem, jest pyszne i wilgotne a do tego świetnie się prezentuje.
Pyszne i puszyste bezglutenowe ciasto z cukinii
Ciasto z owocami marzyło mi się już od jakiegoś czasu ale ciągle coś stawało na drodze do jego przygotowania. Notoryczny brak czasu z uwagi na nawarstwiające się obowiązku skutecznie powstrzymywał mnie od realizacji słodkich planów. Dodatkowo panujące upały sprawiły, że przez ponad tydzień w zasadzie jadłam tylko surowe owoce i warzywa a ostatnią rzeczą o jakiej myślałam to spędzanie czasu w kuchni w ukropie przy gorącym piekarniku.
Pomysł na ciasto z cukinii
Nie miałam do końca pomysłu jak to ciasto miałoby wyglądać i z czego się składać, wiedziałam tylko, ze ma być wypełnione owocami o orzeźwiającym, lekkim smaku. Wczoraj wieczorem dopadła mnie wena i tak wyglądają jej efekty. W szafce poniewierała się ostatnia cukinia po wtorkowym grillu i to ona była inspiracją do przygotowania wypieku. Skoro można upiec ciasto z marchwi czy buraka to w zasadzie dlaczego nie zrobić tego samego z cukinią? W szczególności, że ma ona świetną konsystencję – nadaje ciastu odpowiedniej wilgotności ale nie rozrzedza go. Jak widać bezglutenowe ciasto z cukinii powstało z kompletnego przypadku ale czasem w ten sposób można stworzyć naprawdę wspaniały przepis. :)
Ciasto z cukinii z mąką gryczaną i jaglaną
Mąka gryczana i jaglana nadały ciastu dość gęstej konsystencji, taki był cel gdyż w lżejszym cieście owoce opadłyby na dno. Po upieczeniu ciasto jest zwarte, nie kruszy się i świetnie smakuje. Smak cukinii jest kompletnie niewyczuwalny a nadaje ona wilgotności i ciekawej tekstury.
Jeśli szukasz inspiracji na inne przepisy z użyciem cukinii to koniecznie wypróbuj krem z pieczonej cukinii i papryki.
Bezglutenowe ciasto z cukinii
Składniki
- 300g cukinii
- 4 jajka
- 80g ksylitolu
- 60ml oleju kokosowego + 1/2 łyżki do posmarowania keksówki
- 1 lyżeczka domowego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 100g mąki gryczanej + 1 łyżka do obsypania keksówki
- 100g mąki jaglanej
- 50g mąki z tapioki
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 100g borówek amerykańskich (świeżych lub mrożonych)
- garść malin (świeżych lub mrożonych)
Przygotwanie
Piekarnik nagrzewam do 180st.C, grzanie górne i dolne, bez termoobiegu.
Z cukinii wycinam miękki środek z pestkami a twardy miąższ wraz ze skórą ścieram na tarce na drobnych oczkach. Cukinię odstawiam na 15 minut aby puściła sok.
Białka oddzielam od żółek.
Żółtka mikserem ucieram z ksylitolem do uzyskania białej, puszystej masy.
Dolewam powoli olej kokosowy i ekstrakt waniliowy do ubitych żółtek.
Mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, mąkę z tapioki, proszek do pieczenia i cynamon przesiewam do miski.
Cukinię odciskam z nadmiaru wody, dodaję do ubitych zółtek i dokładnie mieszam.
Do mokrych składników dodaję mieszankę mąk i dokładnie mieszam.
Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę.
Łączę pianę z białek z ciastem. Najlepiej dodawać białko porcjami i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Nie chodzi o to aby wymieszać ciasto na gładką masę a jedynie połączyć składniki. Białko doda puszystości ciastu.
Dodaję borówki i mieszam bardzo delikatnie aby nie uszkodzić owoców.
Keksówkę smaruję olejem kokosowym i równomiernie obsypuję mąką gryczaną.
Przekładam ciasto do keksówki i układam maliny na wierzchu trochę wciskając je w ciasto.
Piekę w nagrzanym piekarniku około 45minut.
Po upieczeniu ciasto wyciągam z formy i studzę na kratce.
Smacznego!
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!
Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!
Bardzo spodobał mi się przepis i chciałam upiec to ciasto ale bez jajek. Jak mogę je zastąpić w tym cieście?
Nie próbowałam zastąpić jajek w przypadku tego przepisu, dlatego nie mogę zagwarantować, że efekt będzie zadowalający. Jakbym miała spróbować to wykorzystałabym aquafabę (3 łyżki wody z ciecierzycy zamiast 1 jajka ubite na pianę) oraz zmielone siemię lniane (1 łyżka namoczona w 3 łyżkach wody zamiast 1 jajka) czyli łącznie 6 łyżek aquafaby ubitej na pianę oraz 2 łyżki siemienia lnianego rozpuszczone w 6 łyżkach wody. Jeśli podejmiesz próbę zastąpienia jajek w tym przepisie to koniecznie daj znać jaki był efekt, bo sama jestem ciekawa :) Miłego pieczenia! :)
Świetne ciasto! dziękuję bardzo za przepis :) Piekę go regularnie z dodatkiem gorzkiej czekolady i cukru zamiast ksylitolu. Jest wilgotne, co jest w wypiekach bezglutenowych dużą zaletą. Polecam u nas znika błyskawicznie.
Aniu bardzo się cieszę, że przepis się spodobał i ciasto smakuje :) jest mi bardzo miło czytać takie słowa, dają mi niezwykle dużo energii do działania i do tworzenia nowych przepisów :) Dziękuję ❤