Wyśmienite, bezglutenowe owsiane muffinki z borówkami bez mąki, mleka i cukru to świetna przekąska na karnawałowe imprezy a także przepis na pyszne i sycące śniadanie lub ciastko do popołudniowej zimowej herbaty. Wypróbuj je już dziś!
Owsiane muffinki z borówkami o korzennym smaku
Jak wiadomo w przypadku muffinów perfekcja tkwi w prostocie. Nie można z nimi przekombinować bo wyjdą gęste i twarde jak kamienie. Nie można też przesadzać z mieszaniem bo efekt będzie podobny. Bezglutenowe, owsiane muffinki z borówkami, które dzisiaj Tobie proponuję są lekkie, uzależniające, smakowite i bardzo treściwe. Będą idealnym deserem, sprawdzą się także jako śniadanie na słodko.
Dodatek korzennych przypraw nadaje im lekko wytrawnego i wyrafinowanego smaku, dodaje charakteru i cudownego, cynamonowego aromatu kojarzącego się z zimowymi wieczorami spędzanymi z zimową herbatą, kocem i książką, gdy za oknem prószy śnieg.
Muffiny owsiane bez cukru
Muffiny z tego przepisu wychodzą wilgotne i puszyste, a wszystko to za sprawą domowego jogurtu roślinnego z dodatkiem soku z cytryny oraz miąższu banana. Są dość słodkie w smaku ale na pewno nie do tego stopnia, żeby się jedną zasłodzić :) Za słodki smak tych babeczek odpowiadają suszone daktyle, dlatego stanowią one perfekcyjną przekąskę. Mimo tego, że nie zwierają cukru i ciężko poprzestać na jednej muffince to oczywiście jak we wszystkim, trzeba także zachować umiar w ich jedzeniu. :) Muffiny w blisko połowie składają się z orzechów więc są dość kaloryczne ze względu na tłuszcze zawarte w migdałach a dodatkowo zawierają także olej kokosowy.
Bezglutenowe muffiny korzenne z borówkami
Składniki
- 10 suszonych daktyli
- 80 ml jogurtu kokosowego lub innego jogurtu roślinnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 40g bezglutenowych płatków owsianych + 3 łyżki do posypki
- 40 g oleju kokosowego + 1 łyżka do posypki
- 1/2 łyżki syropu klonowego
- 50g obranych migdałów lub mąki migdałowej
- 40g maki gryczanej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej + 1 łyżka do obtoczenia borówek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżki kurkumy
- 1/2 łyżki cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
- szczypta soli
- 1 dojrzały banan
- 2 jajka
- garść borówek (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżeczka sproszkowanego ksylitolu do obsypania (opcjonalnie)
Przygotwanie
Daktyle zalewam gorącą wodą na 15 minut.
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200st.C.
Do formy na muffinki wkładam papilotki.
Jogurt roślinny mieszam z łyżką soku z cytryny i odstawiam na 10 minut.
W między czasie przygotowuję posypkę: 3 łyżki płatków owsianych mieszam z 1 łyżeczką oleju kokosowego i 1/2 łyżki syropu klonowego i odstawiam.
Migdały mielę na drobną mąkę w malakserze lub młynku (pomijam ten krok jeśli używam mąki migdałowej).
Płatki owsiane mielę na grubszą mąkę w malakserze lub młynku.
W misce dokładnie mieszam rozdrobnione migdały i płatki z mąką gryczaną, ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, sodą, kurkumą, cynamonem i kardamonem oraz szczyptą soli.
Daktyle odsączam pozostawiając 1-2 łyżek wody i miksuję na pastę.
Do daktyli dodaję jogurt roślinny z cytryną, olej kokosowy, rozdrobnionego banana i miksuję na gładką masę.
Jajka ubijam około 2 minuty aby zwiększyły swoją objętość 4-5 razy.
Mokrą masę dodaję do suchych składników i dokładnie mieszam.
Następnie do masy dodaję jajka i delikatnie mieszam łopatką do połączenia składników.
Rozdzielam ciasto do 6 foremek (polecam użycie do tego celu łyżki do lodów - po 2 porcje na 1 papilotkę).
Borówki obtaczam w mące ziemniaczanej i układam po 3 sztuki na każdej muffince bardzo lekko wciskając je do środka.
Obsypuję przygotowaną wcześniej posypką z płatków owsianych.
Piekę w rozgrzanym piekarniku ok. 20 minut.
Podaję lekko przestudzone lub kompletnie wystudzone, można je oprószyć zmielonym na puder ksylitolem.
Smacznego!
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!
Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!
Muffinki wyglądają pięknie i apetycznie i mam wielką ochotę upiec je, jednak ze względu na to ,że jestem przeciwnikiem poddawania wysokiej temperaturze orzechów i ziaren….moje pytanie brzmi: co zamiast migdałów? można je zupełnie pominąć bez szkody dla konsystencji i końcowego efektu ?
Pozdrawiam.
Przede wszystkim dziękuję za bardzo miły komentarz :) Niestety nie próbowałam zastąpić migdałów w tym przepisie i są one istotnym składnikiem ciasta ponieważ nadają muffinkom lekką i puszystą konsystencję. Spróbowałabym je zastąpić mąką z sorgo lub komosy ryżowej ale nie jestem w stanie przewidzieć jaki będzie rezultat. Gdyby spróbował Pan zastąpić migdały w tym przepisie to proszę koniecznie dać znać bo sama jestem ciekawa jaki będzie efekt. Dobrego dnia :)