Bezglutenowe muffinki owsiane z borówkami

Wyśmienite, bezglutenowe owsiane muffinki z borówkami bez mąki, mleka i cukru to świetna przekąska na karnawałowe imprezy a także przepis na pyszne i sycące śniadanie lub ciastko do popołudniowej zimowej herbaty. Wypróbuj je już dziś!

Wyśmienite, bezglutenowe owsiane muffinki z borówkami bez mąki, mleka i cukru to świetna przekąska na karnawałowe imprezy a także przepis na pyszne i sycące śniadanie lub ciastko do popołudniowej zimowej herbaty. Wypróbuj je już dziś!

Owsiane muffinki z borówkami o korzennym smaku

Jak wiadomo w przypadku muffinów perfekcja tkwi w prostocie. Nie można z nimi przekombinować bo wyjdą gęste i twarde jak kamienie. Nie można też przesadzać z mieszaniem bo efekt będzie podobny. Bezglutenowe, owsiane muffinki z borówkami, które dzisiaj Tobie proponuję są lekkie, uzależniające, smakowite i bardzo treściwe. Będą idealnym deserem, sprawdzą się także jako śniadanie na słodko.

Dodatek korzennych przypraw nadaje im lekko wytrawnego i wyrafinowanego smaku, dodaje charakteru i cudownego, cynamonowego aromatu kojarzącego się z zimowymi wieczorami spędzanymi z zimową herbatą, kocem i książką, gdy za oknem prószy śnieg.

Wyśmienite, bezglutenowe owsiane muffinki z borówkami bez mąki, mleka i cukru to świetna przekąska na karnawałowe imprezy a także przepis na pyszne i sycące śniadanie lub ciastko do popołudniowej zimowej herbaty. Wypróbuj je już dziś!

Muffiny owsiane bez cukru

Muffiny z tego przepisu wychodzą wilgotne i puszyste, a wszystko to za sprawą domowego jogurtu roślinnego z dodatkiem soku z cytryny oraz miąższu banana. Są dość słodkie w smaku ale na pewno nie do tego stopnia, żeby się jedną zasłodzić :) Za słodki smak tych babeczek odpowiadają suszone daktyle, dlatego stanowią one perfekcyjną przekąskę. Mimo tego, że nie zwierają cukru i ciężko poprzestać na jednej muffince to oczywiście jak we wszystkim, trzeba także zachować umiar w ich jedzeniu. :) Muffiny w blisko połowie składają się z orzechów więc są dość kaloryczne ze względu na tłuszcze zawarte w migdałach a dodatkowo zawierają także olej kokosowy.

Wyśmienite, bezglutenowe owsiane muffinki z borówkami bez mąki, mleka i cukru to świetna przekąska na karnawałowe imprezy a także przepis na pyszne i sycące śniadanie lub ciastko do popołudniowej zimowej herbaty. Wypróbuj je już dziś!
PRZEPIS WYPRÓBOWANY?

Koniecznie się pochwal!
Oznacz mnie tagiem @myfoodtherapypl
abym mogła zobaczyć

i udostępnić ponownie Twój post!

Bezglutenowe muffiny korzenne z borówkami

Drukuj
Porcje: 6 muffinek Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • 10 suszonych daktyli
  • 80 ml jogurtu kokosowego lub innego jogurtu roślinnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 40g bezglutenowych płatków owsianych + 3 łyżki do posypki
  • 40 g oleju kokosowego + 1 łyżka do posypki
  • 1/2 łyżki syropu klonowego
  • 50g obranych migdałów lub mąki migdałowej
  • 40g maki gryczanej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej + 1 łyżka do obtoczenia borówek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżki kurkumy
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 1 dojrzały banan
  • 2 jajka
  • garść borówek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżeczka sproszkowanego ksylitolu do obsypania (opcjonalnie)

Przygotowanie

1

Daktyle zalewam gorącą wodą na 15 minut.

2

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200st.C.

3

Do formy na muffinki wkładam papilotki.

4

Jogurt roślinny mieszam z łyżką soku z cytryny i odstawiam na 10 minut.

5

W między czasie przygotowuję posypkę: 3 łyżki płatków owsianych mieszam z 1 łyżeczką oleju kokosowego i 1/2 łyżki syropu klonowego i odstawiam.

6

Migdały mielę na drobną mąkę w malakserze lub młynku (pomijam ten krok jeśli używam mąki migdałowej).

7

Płatki owsiane mielę na grubszą mąkę w malakserze lub młynku.

8

W misce dokładnie mieszam rozdrobnione migdały i płatki z mąką gryczaną, ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, sodą, kurkumą, cynamonem i kardamonem oraz szczyptą soli.

9

Daktyle odsączam pozostawiając 1-2 łyżek wody i miksuję na pastę.

10

Do daktyli dodaję jogurt roślinny z cytryną, olej kokosowy, rozdrobnionego banana i miksuję na gładką masę.

11

Jajka ubijam około 2 minuty aby zwiększyły swoją objętość 4-5 razy.

12

Mokrą masę dodaję do suchych składników i dokładnie mieszam.

13

Następnie do masy dodaję jajka i delikatnie mieszam łopatką do połączenia składników.

14

Rozdzielam ciasto do 6 foremek (polecam użycie do tego celu łyżki do lodów - po 2 porcje na 1 papilotkę).

15

Borówki obtaczam w mące ziemniaczanej i układam po 3 sztuki na każdej muffince bardzo lekko wciskając je do środka.

16

Obsypuję przygotowaną wcześniej posypką z płatków owsianych.

17

Piekę w rozgrzanym piekarniku ok. 20 minut.

18

Podaję lekko przestudzone lub kompletnie wystudzone, można je oprószyć zmielonym na puder ksylitolem.

19

Smacznego!


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
()
x