Pyszne i zdrowe, bezglutenowe naleśniki kasztanowe inspirowane włoskim przysmakiem. Lekkie i elastyczne o bogatym smaku i wyczuwalnej orzechowej nucie.
Bezglutenowe naleśniki kasztanowe o orzechowej nucie
Do przygotowania przepisu na bezglutenowe naleśniki kasztanowe zainspirował mnie przepis na włoskie naleśniki necci, które są tradycyjną toskańską przekąską podawaną z serem ricotta. U mnie w wersji bezglutenowej i bez nabiału za to doprawione ciemnym kakaem. Jest to łatwy przepis na uzyskanie elastycznych i lekkich naleśników o bogatym smaku i wyczuwalnej orzechowej nucie.
Wartościowa mąka kasztanowa
Mąka z kasztanów jadalnych to doskonały składnik, który warto mieć w swojej spiżarni. Można ją stosować zarówno do potraw słodkich jak i wytrawnych. Charakterystyczna głęboka orzechowa nuta mąki kasztanowej wzbogaca smak wszystkich potraw począwszy od ciast przez naleśniki aż po dania wytrawne. Jest to mąka bezglutenowa, którą uzyskuje się poprzez zmielenie pieczonych, obranych i wysuszonych kasztanów. Mąka ta ma wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, przede wszystkim jest lekkostrawna, zawiera garbniki oraz bioflawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu foliowego oraz cennych składników mineralnych takich jak miedź, magnez, cynk, potas czy żelazo. W swojej teksturze przypomina mąkę pszenną, ale jest od niej cięższa i nie wyrasta tak dobrze. Mąka kasztanowa łatwo się zbryla, dlatego należy pamiętać iż wymaga ona przesiania przed przygotowaniem przepisu.
Mąkę można kupić przez internet ale coraz częściej jest też dostępna w sklepach z organiczną żywnością a także w dużych supermarketach. Nie należy ona do najtańszych ale warto, od czasu do czasu, spożywać przygotowane z niej potrawy ze względu na jej bogate wartości odżywcze.
Bezglutenowe naleśniki kasztanowe na słodko czy słono?
Najbardziej lubię naleśniki z mąki kasztanowej w wersji na słodko. Podane z nadzieniem z ubitego kremu kokosowego z musem truskawkowym i polewą czekoladową smakują wyśmienicie. Można je też przygotować w wersji wytrawnej – ciekawie smakują z nadzieniem z grzybów. A Ty jakie lubisz najbardziej? Wypróbuj ten przepis i znajdź swój ulubiony smak!
Bezglutenowe naleśniki kasztanowe
Składniki
- 100ml płynnego mleka kokosowego
- 100ml wody
- 2 jajka
- 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
- 100g mąki kasztanowej
- 2 łyżki ciemnego kakao
Przygotwanie
Mleko, wodę, olej kokosowy i jajka ubijam blenderem ręcznym z trzepaczką.
Mąkę i kakao przesiewam przez sitko i mieszam dokładnie.
Dodaję po 1 łyżce mąki z kakao do płynnych składników dokładnie mieszając blenderem do połączenia składników.
Ciasto odstawiam na 15 minut.
Rozgrzewam suchą patelnię na średnim ogniu.
Wylewam 2-3 łyżki ciasta rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni.
Smażę ok. 2 minuty z jednej strony do czasu aż naleśnika będzie można przewrócić na drugą stronę.
Przewracam na drugą stronę i podgrzewam jeszcze 1-2 minut.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Ciasto naleśnikowe można przygotować dzień wcześniej, wstawić na noc do lodówki a rano wyjąć ok. 15 - 30 minut przed smażeniem naleśników. Jeśli ciasto mocno zgęstnieje można dodać ok. 50 - 100ml wody do uzyskania pożądanej konsystencji.
Podczas smażenia, jeżeli naleśnik będzie za długo podgrzewany to ciasto zrobi się kruche.
Naleśniki świetnie smakują w wersji na słodko z nadzieniem z ubitego kremu kokosowego z musem truskawkowym i polewą czekoladową.
Aby przygotować naleśniki do wersji wytrawnej należy z przepisu wykluczyć kakao.
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!
Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!
[…] krem idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju deserów, pancake’ów, naleśników, gofrów czy ciast. W celu nadania mu bardziej wysublimowanego smaku polecam dodanie nasion z laski […]