Bez jajek/ Ciasta/ Dania wegańskie/ Dania wegetariańskie/ Desery/ Na słodko/ Przepisy/ Śniadania/ Wypieki

Bezglutenowe i wegańskie crumble owsiane ze śliwkami i brzoskwiniami

Bezglutenowe i wegańskie crumble ze śliwkami i brzoskwiniami to świetna alternatywa dla typowej, śniadaniowej owsianki ale to także pyszny deser bez glutenu, mleka i cukru.

Wegańskie crumble ze śliwkami i brzoskwiniami to świetna alternatywa dla typowej, śniadaniowej owsianki ale to także pyszny deser bez glutenu.

Bezglutenowe, owsiane crumble ze śliwkami i brzoskwiniami na drugie śniadanie

Nie jest to żadną tajemnicą, że lubię drugie śniadania na słodko w szczególności w poniedziałki. Słodkie posiłki dają mi ogromny zastrzyk energii na pierwszą połowę dnia. Bezglutenowe i wegańskie crumble owsiane ze śliwkami i brzoskwiniami to danie, które jest wystarczająco zdrowe aby cieszyć się nim na drugie śniadanie lub lunch a przy tym odpowiednio pyszne, aby stać się wykwintnym deserem.

W czasie kiedy lato zderza się z nieuchronnie nadchodzącą jesienią, gdy obok pięknych, kolorowych śliwek i dojrzałych brzoskwini nie można przejść obojętnie, nie sposób jest nie skusić się na taką wspaniałą słodkość. W szczególności, że w przypadku tego ciasta można sobie pozwolić na małą pobłażliwość.

Crumble z owocami sezonowymi na chłodniejsze dni

W chłodne dni na przełomie lata i jesieni bezglutenowe, owsiane crumble ze śliwkami i brzoskwiniami przygotowane na ciepło świetnie sprawdza się jako rozgrzewające śniadanie, hojnie przyprawione aromatycznym cynamonem, kardamonem i imbirem.  Gorące, aromatyczne i bulgoczące owoce schowane pod pierzynką z chrupiącej i słodkiej owsianki to najlepsze co można sobie zamarzyć w zimny poranek. Każdy kęs jest idealną kombinacją dwóch odmiennych i wyrazistych struktur oraz smaków.

Wegańskie crumble ze śliwkami i brzoskwiniami to świetna alternatywa dla typowej, śniadaniowej owsianki ale to także pyszny deser bez glutenu.

Czy istnieje lepszy jesienny deser niż chrupiące, owocowe crumble?

Crumble ze śliwkami i brzoskwiniami świetnie sprawdza się również w roli deseru. Kiedy masz ochotę na szybkie co nieco lub zaskoczy Cię niespodziewana wizyta gości, to ciasto będzie idealne. Przygotowanie go zajmie Ci dosłownie parę minut a i czas pieczenia jest bardzo “przyjazny”. Crumble możesz przygotować w kilku mniejszych kokilkach lub w jednej dużej formie, w zależności od Twojej wizja tego deseru. Śliwki i brzoskwinie w połączeniu z chrupiącą, korzennie przyprawioną “kruszonką” smakują doskonale. Dodatkowym plusem pieczenia crumble jest jego wspaniały zapach, który rozchodząc się po kuchni daje poczucie przytulnej i domowej atmosfery. Ciasto podane na ciepło z wegańskimi lodami lub ubitą śmietanką kokosową to istna rozpusta :)

Masz ochotę na crumble z jabłkami i orzechową kruszonką? Tutaj znajdziesz przepis: Bezglutenowe crumble z jabłkami i owocami leśnymi.

Owsiane crumble ze śliwkami i brzoskwiniami

Porcje: ceramiczna forma o średnicy 20cm lub 3 kokilki o średnicy ok. 12cm
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 500g śliwek węgierek
  • 2 średniej wielkości brzoskwinie
  • 1 łyżka miodu + 2 łyżki do kruszonki (można zastąpić syropem klonowym)
  • 3 łyżki skrobii kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cynamonu + 1 łyżeczka do kruszonki
  • 100g płatków owsianych bezglutenowych
  • 50g orzechów nerkowca
  • 30g płatków migdałowych (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 2 łyżki płynnego mleka roślinnego (np. kokosowe)
  • 1 łyżka sproszkowanego ksylitolu do posypania (opcjonalnie)

Przygotwanie

1

Śliwki kroję w ćwiartki.

2

Brzoskwinię kroję w większą kostkę.

3

Do śliwek i brzoskwiń dodaję skrobię kukurydzianą, 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę cynamonu i dokładnie mieszam.

4

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180st.C. z termoobiegiem.

5

Płatki owsiane przesypuję do osobnej miski.

6

Orzechy nerkowca miksuję na gruboziarnisty proszek i dodaję do płatków owsianych.

7

Do mieszanki dodaję płatki migdałowe, imbir i kardamon.

8

Olej kokosowy mieszam z miodem, mlekiem roślinnym, dodaję do suchych składników i dokładnie mieszam.

9

Na dno formy lub kokilek wkładam mieszankę owocową a następnie na wierzchu układam mieszankę "kruszonki".

10

Ciasto wkładam do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut.

11

Po wyjęciu z piekarnika odstawiam na 10 minut aż ciasto trochę przestygnie.

12

Smacznego!

Dodatkowe informacje

Ciasto najlepiej smakuje podane na ciepło z wegańskimi lodami lub śmietanką kokosową.


KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Sprawdź inne przepisy:

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy najwyżej oceniany
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Zuza

samo zdrowie i do tego jakie sycące :)

[…] Przepis na rustykalną tartę bez glutenu, nabiału i cukru czekał blisko rok na swój debiut na blogu. Przyznam się szczerze, że zupełnie o nim zapomniałam i dopiero teraz, kiedy przyszedł sezon jesienny odszukałam kartkę, na której zapisałam przepis. Upiekłam ponownie to ciasto i zupełnie przepadłam w jego smaku! :) Uwielbiam wszystkie ciasta a także przetwory ze śliwkami a ta tarta jest jak spełnienie marzeń. Jeśli lubisz jesienne wypieki ze śliwkami to koniecznie wypróbuj też przepis na wegańskie crumble ze śliwkami i brzoskwiniami. […]

3
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
Udostępnij
Przypnij102