Chleb bezglutenowy/ Dania wegetariańskie/ Dodatki/ Drugie śniadanie/ Przepisy/ Śniadania/ Wypieki

Ekspresowy chleb z manioku bez drożdży i zakwasu

Tworzenie nowych przepisów wymaga cierpliwości i wytrwałości, ale czasem coś uda się za pierwszym razem i wtedy ogarnia mnie wielkie szczęście ; )  I tak właśnie było w przypadku tego przepisu. Kiedy wpadła w moje ręce mąka z manioku przez jakiś czas zastanawiałam się jak ją wykorzystać. Ostatecznie padło na chleb, bo przepisów na chleb nigdy za wiele!

Mąkę Cassava Gari wytwarza się ze zmielonych bulw manioku. Pastę otrzymaną po zmieleniu suszy się i wypraża. Mąka ma charakterystyczną strukturę jak kaszka semolina. Idealnie nadaje się ona do wypieku chleba i ciast. Jest bogatym źródłem białka i błonnika.

Chleb z manioku bez drożdży i zakwasu

Porcje: 1 bochenek - keksówka o długości 20 cm
Czas przygotowania: 70 minut

Składniki

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 100g musu jabłkowego
  • 4 łyżki (60ml) masła klarowanego lub rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 10ml syropu klonowego
  • 110g mąki z manioku typu cassava gari
  • 40g zmielonych nasion babki płesznik
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego

Przygotwanie

1

Keksówkę wykładam papierem do pieczenia.

2

W szklanej misce roztrzepuję jajka, mus jabłkowy, masło klarowane lub olej kokosowy i syrop klonowy.

3

W osobnym naczyniu dokładnie mieszam mąkę z manioku, nasiona babki płesznik i sól.

4

Do mokrych składników dodaję po jednej łyżce suchej mieszanki i mieszam blenderem ręcznym z trzepaczką.

5

Dodaję sodę oczyszczoną, ocet jabłkowy i dokładnie mieszam.

6

Ciasto przekładam do keksówki i odstawiam na 10-15 minut.

7

Piekarnik podgrzewam do 190st. C.

8

Piekę ok. 40-45 minut do suchego patyczka.

9

Po upieczeniu odstawiam na kratce do wystygnięcia.

10

Smacznego!

Dodatkowe informacje

Uwaga! Mąka z manioku to nie to samo co mąka z tapioki. Mąka z manioku powstaje z całych bulw manioku, natomiast tapioka to skrobia z manioku.


KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Sprawdź inne przepisy:

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy najwyżej oceniany
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Rafu

Naprawdę ekspresowy i przepyszny. Do całości dodałem jeszcze czarnuszki. Rewelacja. Polecam!

Basia

Bardzo dziekuje za ten przepis!
Chlebek jest cudownie smaczny!
Pozdrawiam goraco❤

Ilona

Witam. Śliczny Chlebek. Niedługo chce wdrożyć do swojej diety protokół autoimmunologiczny i przez 30 do 90 nie będę mogła jeść m.in. jajek. Czy jest jakaś możliwość żeby je w tym przepisie zastąpić tzw. Jajkiem żelatynowym. Siemie lniane odpada.

Pozdrawiam

3
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
Udostępnij
Przypnij2