fbpx
Bez jajek/ Danie wegańskie/ Danie wegetariańskie/ Drugie śniadanie/ Koktajle/ Na słodko/ Napoje/ Śniadanie/ Zielone soki i koktajle

Koktajl z mango, gruszki i pomarańczy

Nie masz czasu na śniadanie? Koktajl z mango, gruszki i pomarańczy to świetnie rozwiązanie dla Ciebie. Pyszny i pożywny doda energii na początek dnia!

Śniadaniowy koktajl z mango, gruszki i pomarańczy

Wszyscy wiemy, że śniadanie to ważny posiłek, który pozwala rozruszać nasz metabolizm na cały dzień. Jednak często jest tak, że nie ma czasu na zjedzenie śniadania. Wtedy z pomocą przychodzą mi koktajle owocowe lub owocowo – warzywne, takie jak ten koktajl z mango, gruszki i pomarańczy. Są pożywne i dodają energii na początek dnia, a w dodatku można je przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Trzeba tylko pamiętać, że należy je ogrzać do temperatury pokojowej przed spożyciem. Ja wciągam koktajl z lodówki od razu po wstaniu z łóżka lub jak nie mam czasu, żeby czekać to dodaję odrobinę ciepłej wody.

Witaminy i antyoksydanty

Koktajl z mango, gruszki, pomarańczy i soku z cytryny z opcjonalnym dodatkiem sałaty oprócz walorów smakowych posiada również właściwości zdrowotne. Dostarczy witamin: A, B, C, E, beta – karotenu, dzięki temu wzmocni układ odpornościowy, wpłynie pozytywnie na pracę układu nerwowego oraz wygląd skóry i spowolni procesy starzenia. Zawiera silne antyoksydanty, dzięki którym ma potencjał hamowania wzrostu komórek tłuszczowych oraz poprawia trawienie i zmniejsza stany zapalne w jelicie grubym. Dodatkowo  poprawia tolerancję glukozy.

Mangiferyna zawarta w mango, o której już pisałam przy okazji koktajlu z kiwi i mango, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, immunomodulujące, przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwcukrzycowe.

Moc sałaty

Jeśli dodamy sałatę do koktajlu to dostarczy ona nam luteiny i zeaksantyny, które chronią nasze oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Chlorofil, zawarty w sałacie, działa bakteriobójczo, pomaga pokonać infekcje i przyspiesza gojenie się ran a potas reguluje gospodarkę wodną.

Sałata jest też dobrym źródłem beta – karotenu jednak aby go przyswoić należy do koktajlu dodać 1 łyżkę oleju o neutralnym smaku np. oleju lnianego, gdyż beta – karoten jest rozpuszczalny w tłuszczach.

Błonnik zawarty w koktajlu poprawi trawienie i pomoże organizmowi usunąć szkodliwe produkty przemiany materii.

Zatem, nie masz czasu na śniadanie? To już nie może być Twoją wymówką :)

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Śniadaniowy koktajl z mango, gruszki i pomarańczy

Drukuj
Porcje: 500ml Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 mango
  • 1 gruszka
  • 3 liście sałaty masłowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju lnianego (opcjonalnie)

Przygotowanie

1

Pomarańczę i cytrynę wyciskam na wyciskarce do cytrusów.

2

Mango i gruszkę kroję w kostkę, wrzucam do kielicha blendera, dodaję sok z pomarańczy i cytryny.

3

Wszystko miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji.

4

Jeśli mam ochotę na wersję zieloną to dodaję porwane liście sałaty, olej lniany i miksuję do uzyskania kremowego koktajlu.

5

Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
Powiadom o
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij