Koktajl z awokado i roszponki
Zielony koktajl z awokado i roszponki z dodatkiem kiwi, banana oraz wody kokosowej to smaczny napój pełen dobroczynnych składników. Świetnie sprawdza się jako drugie śniadanie albo lekki posiłek przed treningiem. Jego przygotowanie sprowadza się do zmiksowania wszystkich składników w blenderze. A co za tym idzie jest pysznie, szybko i zdrowo!
Roszponka – mała roślina o wielkiej wartości
Roszponka to roślinka, której warto poświęcić trochę uwagi. Nie tylko nadaje się jako podstawa do sałatki ale także jako główny składnik zielonych koktajli. Roszponka wyróżnia się bogactwem wartości odżywczych spośród innych podobnych jej zielonych roślin jadalnych i warto na stałe wprowadzić ją do codziennej diety.
Zielone źródło beta – karotenu i witamin z grupy B
Roszponka to roślina z rodziny kozłkowatych niezwykle zasobna w witaminy i minerały. Zawiera prawie tyle samo witaminy C co cytryna. Warzywo to jest bogate w beta-karoten, czyli prowitaminę A, która wspomaga wzrok, zapobiega powstawaniu nowotworów, spowalnia starzenie i ma właściwości odmładzające. Jest świetnym źródłem witamin z grupy B – B1, B2, B3, B6, B12 oraz kwasu foliowego, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego człowieka a także pełnią istotną rolę w procesie metabolizmu węglowodanów. Dodatkowo roszponka jest dobrym źródłem potasu oraz wapnia.
Roszponka na jesienne przesilenie i uspokojenie
Roszponka wykazuje działanie uspokajające, łagodzące stres, rozdrażnienie czy senność, które często towarzyszą nam na początku jesieni i wiosny. Warto w tym czasie sięgnąć po tę małą zieloną roślinę, aby złagodzić trochę objawy przesilenia.
Awokado – źródło zdrowych kwasów tłuszczowych
Chyba każdy już słyszał o tym, że awokado to super owoc, który dostarcza nam niezbędnych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Awokado jest też wyjątkowym owocem pod względem niewielkiej zawartości cukrów prostych. Dodatkowym atutem jest duża zawartość potasu regulującego pracę układu krwionośnego w tym prawidłową pracę serca. Awokado zawiera też szereg składników odżywczych, które są silnymi antyoksydantami na przykład witamina A, C i E.
Zielony koktajl z awokado i roszponki
Składniki
- 1 banan
- 1/4 awokado
- 1 kiwi
- 1 duża garść roszponki
- 250ml wody kokosowej
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotwanie
Banana, awokado i kiwi obieram ze skórki, kroję w mniejsze kawałki i wkładam do kielicha blendera.
Dodaję roszponkę oraz wodę kokosową i sok z cytryny a następnie miksuję wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji.
Smacznego!
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!
Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!
kocham awokado :) bardzo fajna propozycja na zdrowy koktajl :)
bardzo dziękuję :) zdrowy a do tego świetnie smakuje i jest bardzo sycący :D