Zielony koktajl z kiwi, mango, mandarynki i sałaty dostarczy Ci moc witamin i minerałów. Pij regularnie zielone koktajle a z pewnością na własnej skórze doświadczysz ich zbawiennego działania.

Koktajl z kiwi, mango, mandarynki i sałaty na śniadanie
Dziś ekspresowy przepis na kremowy i orzeźwiający koktajl z kiwi, mango, mandarynki i sałaty. Z powodzeniem zastąpi szybkie śniadanie. To świetne rozwiązanie dla tych, którzy sen cenią sobie ponad wszystko, rano zawsze się spieszą i wybiegają z domu pomijając ten ważny, pierwszy posiłek. Koktajl możesz przygotować dzień wcześniej i przenocować w lodówce. Następnego dnia wyjmij go z lodówki jak najszybciej po wstaniu z łóżka, aby nabrał temperatury pokojowej lub dodaj odrobinę ciepłej wody aby go ogrzać, tak aby nie spożywać zupełnie zimnego koktajlu na pusty, jeszcze śpiący żołądek :)
Mały owoc o wielkich możliwościach
Dzięki kiwi dostarczysz do swojego organizmu moc witamin, zwłaszcza witaminy C, która jest silnym antyoksydantem, pomoże w walce z przeziębieniem oraz wzmocni organizm. Minerały zawarte w tym małym owłosionym owocu, między innymi magnez i potas, pobudzą do działania, zniwelują uczucie senności i zmęczenie. Dodatkowym atutem kiwi jest luteina, wpływająca korzystnie na oczy oraz regulujący pracę układu pokarmowego błonnik.

Tango z mango
O nieocenionych właściwościach mango pisałam już w poście o koktajlu z mango i pomarańczy. Dodatkowo mango jest źródłem związku o nazwie mangiferyna, który ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, immunomodulujące, przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwcukrzycowe.
Antyoksydacyjne właściwości mangiferyny mogą być wykorzystane w zapobieganiu następstw cukrzycy. Mangiferyna zapobiega uszkadzaniu naczyń krwionośnych i nerwów, które odpowiadają za powikłania cukrzycy takie jak retinopatie, nefropatie czy stopa cukrzycowa.
Wykazano również, że mangiferyna posiada działanie przeciwmiażdżycowe i przeciw hiperlipidemiczne – obniża stężenie trójglicerydów i cholesterolu LDL, zwiększa natomiast stężenie frakcji cholesterolu HDL, który w dużym skrócie działa przeciwmiażdzycowo.
Koktajl z sałaty? Dlaczego nie!
Sałata, która niesłusznie przez niektórych została uznana za jałowe warzywo, zawiera również wiele składników niezbędnych w codziennej diecie, między innymi witaminy E i C oraz potas. Luteina i zeaksantyna, to z kolei silne przeciwutleniacze, które chronią nasze oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Chlorofil, odpowiadający za zielony kolor, działa bakteriobójczo, pomaga pokonać infekcje i przyspiesza gojenie się ran.
Sałata jest też dobrym źródłem beta – karotenu jednak aby go przyswoić należy do koktajlu dodać 1 łyżkę oleju o neutralnym smaku np. oleju lnianego, gdyż beta – karoten jest rozpuszczalny w tłuszczach i łatwiej go będzie przyswoić.
Jeśli chcesz wiedzieć z jakich wartości odżywczych słyną mandarynki, sprawdź tutaj: koktajl z marchewki i mandarynki.
Koktajl z kiwi, mango, mandarynki i sałaty
Składniki
- 2-3 mandarynek
- 1/2 mango
- 2 kiwi
- 5 liści sałaty masłowej
Przygotwanie
Mandarynki dokładnie myję, przecinam na pół i wyciskam na wyciskarce do cytrusów.
Mango i kiwi obieram ze skóry i kroję w drobną kostkę.
Sałatę rwę na małe kawałki.
Wszystkie składniki umieszczam w kielichu blendera, dolewam sok z mandarynki i miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji.
Smacznego!
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!