Zielony koktajl ze szpinaku i mandarynki z dodatkiem jabłka i cytryny to wspaniałe źródło witamin i minerałów o zbawiennym działaniu na Twój organizm.

Koktajl ze szpinaku i mandarynki o właściwościach antyoksydacyjnych
Kolejny z serii zielony koktajl, który dostarczy Ci mnóstwo witamin i minerałów. Sok, dzięki zawartości szpinaku, dostarcza witaminy K i beta-karotenu, jest też bogatym źródłem witaminy A, C, B1, B2, PP, B6, E, kwasu foliowego oraz składników mineralnych takich jak wapń, magnez i potas. Ze względu na wysoką zawartość prowitaminy A oraz luteiny, które są silnymi antyoksydantami wykazuje działanie antynowotworowe.
Szpinak ma co prawda wysoką zawartość kwasu szczawiowego, jednak jego walory zdrowotne znacznie przewyższają szkodliwe działanie szczawianów. Ponadto nie trzeba spożywać szpinaku codziennie, rotacja zielonych liści jest bardzo wskazana w codziennym żywieniu.
Ścisłe ograniczenie spożywania szczawianów jest niezbędne w stosunkowo rzadkich przypadkach chorobowych charakteryzujących się nadmiernym ich wydalaniem (np. Hiperoksaluria). Nie ma to jednak nic wspólnego z kamicą nerkową. Wielu badaczy twierdzi, że ograniczanie szczawianów w diecie nie ma większego znaczenia jeśli chodzi o zmniejszenie ryzyka powstawania kamieni nerkowych.
Jednak jeśli masz kamicę nerkową lub jesteś w grupie ryzyka zachorowaniem nie upieraj się przy warzywach zawierających duże ilości szczawianów. W poniższym przepisie szpinak można zastąpić sałatą rzymską, masłową czy natką rzodkiewki.
Sok z mandarynki poprawi cerę, wspomoże układ odpornościowy i oczy
Mandarynki to owoce o wspaniałych właściwościach. To jedne z bogatszych w witaminę A cytrusów, która to jest niezbędna w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Wraz z witaminą C hamuje działanie wolnych rodników, poprawia kondycję skóry i chroni ją przed szkodliwym działaniem słońca oraz dba o dobry stan oczu. Wzmacnia układ odpornościowy i chroni organizm przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Mandarynki zawierają flawonoid – nobiletynę, która pomaga w walce z otyłością, zapobiega cukrzycy typu 2 a także miażdżycy.
Pij ten koktajl na zmianę z innymi zielonymi koktajlami i poczuj różnicę w funkcjonowaniu Twojego organizmu. Tutaj znajdziesz więcej przepisów na zielone koktajle i soki.
Bomba witaminowa z mandarynki i szpinaku
Składniki
- 3 mandarynki
- 1 cytryna
- 2 jabłka
- 100ml wody
- 80g szpinaku (3-4 garści)
Przygotwanie
Z mandarynki i cytryny wyciskam sok na wyciskarce do cytrusów.
Jabłka obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki.
Do kielicha blendera wlewam wodę, wyciśnięty sok z cytrusów, dodaję pokrojone jabłka, szpinak i miksuję do uzyskania gładkiego koktajlu.
Smacznego!
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!
[…] chcesz wzmocnić działanie tych wszystkich dobroczynnych składników wyporóbuj również tego koktajlu z mandarynki, szpinaku, jabłka i cytryny bogatego w witaminy i […]