Dania obiadowe/ Dania wegetariańskie/ Drugie śniadanie/ Kolacja/ Przekąski/ Przepisy/ Śniadania

Bezglutenowe placki z batatów i cukinii

Jeśli szukasz szybkiego i prostego pomysłu na lunch, obiad lub zdrową wegetariańską przekąskę to wspaniale się składa. Bezglutenowe placki z batatów i cukinii to smaczna i zdrowa propozycja właśnie dla Ciebie. Wypróbuj przepis już dziś!

Pyszne, złociste placki z batatów i cukinii to szybki sposób na smaczne i zdrowe danie obiadowe lub wegetariańską przekąskę.

Pyszne placki z batatów i cukinii

Bataty uwielbiam we wszystkich wariantach, pieczone w całości i w kawałkach, jako dodatek do sałatki, puree i w formie frytek. Jak tylko pierwszy raz ich spróbowałam to wiedziałam, że często będą gościć w mojej kuchni i dlatego zawsze mam je pod ręką w swojej spiżarni. Bardzo lubię je solo ale też w połączeniu z innymi warzywami tak jak w poniższym przepisie na placki batatowo – cukiniowe.

Zdrowa i bezglutenowa przekąska ze słodkich ziemniaków

Placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i po ostudzeniu. Z powodzeniem można je spakować dzieciom do szkoły lub zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię.

Placki z dodatkiem kopru włoskiego i mięty

Popularne i smaczne placuszki ze słodkich ziemniaków i cukinii to świetny sposób na szybkie danie. Poniżej przedstawiam moją wersję z dodatkiem kopru włoskiego i mięty, które podkręcają smak placków. Wyśmienicie smakują podane z sosem majonezowo – czosnkowym lub z ziołową salsą verde z awokado.

Jeśli tak jak ja lubisz bataty to koniecznie wypróbuj też przepis na gulasz warzywny z batatów z dodatkiem bakłażana i ciecierzycy.

Placuszki z batatów i cukinii

Porcje: ok. 15 sztuk
Czas przygotowania: ok. 45 minut

Składniki

  • 300g cukinii (2 małe)
  • 250g batatów (1 sztuka)
  • 50g - kopru włoskiego (ok. 1/4 fankułu bez stwardniałego korzenia)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki świeżej posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki posiekanych listków mięty
  • 4 cebulki zielone pokrojone w plasterki lub 1/2 cebuli pokrojona w drobną kostkę
  • 40g mąki z cieciorki
  • masło klarowane lub olej kokosowy lub smalec kaczy do smażenia
  • sól morska lub himalajska

Przygotwanie

1

Cukinię i bataty ścieram na tarce o grubych oczkach, posypuję solą, mieszam i odstawiam na 20 minut.

2

Koper włoski ścieram na tarce o grubych oczkach.

3

Cukinię i bataty odciskam z nadmiaru wody.

4

Do kopru włoskiego dodaję pietruszkę, miętę, cebulkę, cukinię, bataty i jajka.

5

Następnie dodaję przesianą mąkę z cieciorki i dokładnie mieszam, żeby nie było grudek.

6

Patelnię rozgrzewam na średnim ogniu i smażę placki ok. 3-4 minut z każdej strony aż się przyrumienią.

7

Smacznego!

Dodatkowe informacje

Do placków świetnie pasuje ziołowa salsa verde z awokado.


KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Sprawdź inne przepisy:

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy najwyżej oceniany
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
Udostępnij
Przypnij