Jeśli szukasz szybkiego i prostego pomysłu na lunch, obiad lub zdrową wegetariańską przekąskę to wspaniale się składa. Bezglutenowe placki z batatów i cukinii to smaczna i zdrowa propozycja właśnie dla Ciebie. Wypróbuj przepis już dziś!

Pyszne placki z batatów i cukinii
Bataty uwielbiam we wszystkich wariantach, pieczone w całości i w kawałkach, jako dodatek do sałatki, puree i w formie frytek. Jak tylko pierwszy raz ich spróbowałam to wiedziałam, że często będą gościć w mojej kuchni i dlatego zawsze mam je pod ręką w swojej spiżarni. Bardzo lubię je solo ale też w połączeniu z innymi warzywami tak jak w poniższym przepisie na placki batatowo – cukiniowe.
Zdrowa i bezglutenowa przekąska ze słodkich ziemniaków
Placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i po ostudzeniu. Z powodzeniem można je spakować dzieciom do szkoły lub zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię.
Placki z dodatkiem kopru włoskiego i mięty
Popularne i smaczne placuszki ze słodkich ziemniaków i cukinii to świetny sposób na szybkie danie. Poniżej przedstawiam moją wersję z dodatkiem kopru włoskiego i mięty, które podkręcają smak placków. Wyśmienicie smakują podane z sosem majonezowo – czosnkowym lub z ziołową salsą verde z awokado.
Jeśli tak jak ja lubisz bataty to koniecznie wypróbuj też przepis na gulasz warzywny z batatów z dodatkiem bakłażana i ciecierzycy.
Placuszki z batatów i cukinii
Składniki
- 300g cukinii (2 małe)
- 250g batatów (1 sztuka)
- 50g - kopru włoskiego (ok. 1/4 fankułu bez stwardniałego korzenia)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki świeżej posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki posiekanych listków mięty
- 4 cebulki zielone pokrojone w plasterki lub 1/2 cebuli pokrojona w drobną kostkę
- 40g mąki z cieciorki
- masło klarowane lub olej kokosowy lub smalec kaczy do smażenia
- sól morska lub himalajska
Przygotwanie
Cukinię i bataty ścieram na tarce o grubych oczkach, posypuję solą, mieszam i odstawiam na 20 minut.
Koper włoski ścieram na tarce o grubych oczkach.
Cukinię i bataty odciskam z nadmiaru wody.
Do kopru włoskiego dodaję pietruszkę, miętę, cebulkę, cukinię, bataty i jajka.
Następnie dodaję przesianą mąkę z cieciorki i dokładnie mieszam, żeby nie było grudek.
Patelnię rozgrzewam na średnim ogniu i smażę placki ok. 3-4 minut z każdej strony aż się przyrumienią.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Do placków świetnie pasuje ziołowa salsa verde z awokado.
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!