Dynia to wspaniałe jesienne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest klasyka gatunku czyli krem z dyni. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a przy tym aksamitny, smaczny i zdrowy!

Krem z pieczonej dyni
Jeśli masz ochotę na sezonowy krem to zupa z tego przepisu powinna w pełni spełnić Twoje oczekiwania. Krem z dyni to idealny sposób na rozgrzewkę podczas jesiennych chłodów. Dzięki dodatkom takim jak imbir, kurkuma i pieprz cayenne świetnie pobudza organizm i sprawia, że momentalnie robi się nam cieplej.

Kremowa zupa z dyni
Pyszny i aromatyczny krem z pieczonej dyni to zupa, której nie może zabraknąć w tym sezonie na Twoim stole. To źródło nieocenionych składników, które zadziałają ochronnie na organizm, a także wspomogą w walce z obniżoną odpornością, przeziębieniem i grypą.

Prosty przepis na zupę dyniową
Kremowa zupa z dyni to bardzo proste w przygotowaniu danie, które przyrządzisz w niecałą godzinę. Podstawą tej zupy jest domowe puree z dyni, które należy wcześniej przygotować. Warto mieć zawsze pod ręką słoiczek lub dwa, wtedy wszystkie przepisy z dynią stają się o wiele prostsze.

Sprawdź jak proste jest przyrządzenie kremowej zupy z dyni! A jeśli masz ochotę na więcej dyniowych przepisów zobacz też koniecznie mój przepis na dyniowy koktajl pumpkin spice, który pobudza do działania lepiej niż kawa. :)
Krem z pieczonej dyni
Składniki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 60ml passaty pomidorowej
- 600g domowego puree z dyni
- 300ml domowego bulionu warzywnego
- 300ml płynnego mleka kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej kolendry do dekoracji
- 2 łyżki prażonych nasion do dekoracji (dynia, słonecznik, siemię lniane itp.)
Przygotwanie
Cebulę kroję w kostkę.
Czosnek siekam na mniejsze części.
W garnku na średnim ogniu rozgrzewam łyżkę oleju kokosowego.
Na rozgrzany olej wrzucam cebulę i podsmażam do momentu aż się zeszkli od czasu do czasu mieszając.
Do cebuli dodaję czosnek oraz imbir i podsmażam około 1 minutę.
Dodaję pozostałe przyprawy oraz passatę pomidorową i energicznie mieszając podgrzewam przez 1 minutę.
Do garnka wrzucam puree z dyni oraz wlewam bulion, wszystko dokładnie mieszam i podgrzewam przez około 25 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Po tym czasie studzę zupę a następnie miksuję ją blenderem ręcznym.
Dodaję mleko kokosowe, mieszam i podgrzewam ok. 5 minut.
Dodaję sok z cytryny i jeszcze raz mieszam.
Podaję z dodatkiem kolendry i prażonych nasion.
Smacznego!
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!
Krem z dyni to chyba najlepsza zupa jesienna. Świetna jest!