Dzisiaj mam dla Ciebie pyszny, pełen witamin i antyoksydantów zielony koktajl z ananasa, jarmużu i kiwi działa na organizm odświeżająco, orzeźwiająco i dodaje sił.

Wiosenny koktajl z ananasa, jarmużu i kiwi
Zielony koktajl z ananasa, jarmużu i kiwi oprócz doskonałego smaku, ma także niesamowite właściwości zdrowotne! Wspomoże nasz organizm zwłaszcza w okresie wiosennego przesilenia, gdy mamy zwiększone zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Ten koktajl zadziała na nasz organizm odświeżająco, orzeźwiająco i doda sił.
Antyoksydacyjny jarmuż
Jarmuż ceniony jest ze względu na bogactwo zawartych w nim witamin i składników mineralnych. Zawiera dużą dawkę witaminy K, C i E, kwas foliowy, luteinę i beta – karoten. Dodatkowo dzięki zawartości wapnia wzmocni kości, żelazo zapewni prawidłową czynność wątroby, magnez wzmocni serce a potas wyreguluje gospodarkę wodną organizmu. Jarmuż wykazuje właściwości antyoksydacyjne dzięki dużej zawartości chlorofilu. Zawiera też sulforafan, o którym pisałam w przepisie na zielony sok z jarmużu i ogórka.
Ananas na trawienie
Ananas z uwagi na zawartości bromeliny i biotyny wspomaga trawienie i pracę trzustki. Działa przeciwzapalnie, wykazuje właściwości zapobiegające schorzeniom układu krwionośnego. Wspomaga organizm w usuwaniu toksyn, zmniejsza obrzęki i przyspiesza gojenie się ran. Wykazuje też właściwości łagodzące objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.
Mangan zawarty w ananasach to szczególny pierwiastek, którego niedobory upośledzają wchłanianie wapnia. W związku ze swoimi właściwościami mangan stymuluje wchłanianie wapnia zawartego w jarmużu.
Kiwi na piękne włosy i cerę
Kiwi dostarczy witaminy C, która jest silnym antyoksydantem, pomoże w walce z wolnymi rodnikami, przeziębieniem oraz wzmocni organizm. Magnez zniweluje uczucie zmęczenia, błonnik wyreguluje pracę układu pokarmowego a cynk wygładzi cerę.
Olej lniany wspomoże syntezę witaminy E, K i beta karotenu z jarmużu, dostarczy kwasów Omega – 3 i wspomoże pracę układu pokarmowego.
Wiosenny koktajl z kiwi, ananasa i jarmużu
Składniki
- 1/4 ananasa
- 100g jarmużu (3-4 garści, 2 -3 liście)
- 3 kiwi
- 1 łyżka oleju lnianiego
Przygotwanie
Ananasa kroję na mniejsze cząstki.
Jarmuż rwę na mniejsze kawałki.
Kiwi obieram ze skóry.
Ananasa, jarmuż i kiwi miksuję z olejem lnianym na gładko blenderem.
Smacznego!
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!