Jeśli marzysz o pięknej cerze to ten sok z marchewki i mandarynki jest właśnie dla Ciebie. Spożywany regularnie ma zbawienne działanie detoksykujące na nasz organizm, wspomaga układ odpornościowy i poprawia wygląd skóry.
Sok z marchewki i mandarynki na poprawę odporności
Pij ten sok z marchewki i mandarynki 3 razy w tygodniu a wspomożesz układ odpornościowy swojego organizmu, który w okresie przesilenia wiosennego jest szczególnie podatny na bakterie i wirusy. Dodatkowo przygotujesz swoją skórę na wiosnę i wraz z nią nadchodzące słońce!
A dlaczego? Są dwa powody: witaminy A i C.
Świeżo wyciskany sok marchewkowo – mandarynkowy na piękną skórę
Po pierwsze marchewki – bogate źródło witaminy A w szczególności pod postacią beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Witamina A jest naturalnym przeciwutleniaczem i dzięki temu wspomaga układ odpornościowy. Hamuje działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia a także poprawia kondycję skóry, nadaje jej ładny koloryt i działa ochronnie przed promieniami UV oraz wspomaga leczenie trądziku. Witamina A chroni też przed chorobami oczu, w tym jaskry i zaćmy. Nie należy jednak przesadzać z jej ilością, z uwagi na fakt gromadzenia się jej w wątrobie, może stać się toksyczna. Hiperwitaminoza A może objawić się powiększeniem wątroby, nadmierną pobudliwością, bólami głowy, osłabieniem czy chorobami skóry oraz zaburzeniami wzroku.
Mandarynki pełne przeciwutleniaczy
Po drugie mandarynki – źródło witaminy C która odgrywa istotną rolę w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia organizmu. Bierze udział w podnoszeniu odporności organizmu na choroby bakteryjne i wirusowe, ponieważ posiada właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Ma zdolność niszczenia wolnych rodników, odpowiedzialnych za proces degradacji komórek ciała oraz wpływa na przyspieszenie procesu gojenia się ran i zrastania kości.
Należy pamiętać, że zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta pod wpływem stresu, u starszych osób, palących papierosy i spożywających alkohol.
Ponadto, mandarynki tak samo jak marchewki, mimo że są słodkie, mają niski indeks glikemiczny i są bezpieczne dla chorych na cukrzycę, a zawarty w nich kwas organiczny (jabłkowy, a w mandarynkach dodatkowo cytrynowy) przyśpiesza proces oczyszczania organizmu z toksyn.
Jeśli dodatkowo chcesz wzmocnić działanie tych wszystkich dobroczynnych składników wyporóbuj również tego koktajlu z mandarynki, szpinaku, jabłka i cytryny bogatego w witaminy i minerały.
Marchewkowa mandarynka
Składniki
- 4 mandarynki
- 4 średnie marchewki
Przygotwanie
Mandarynki oraz marchewki obieram i kroję na mniejsze kawałki.
Wyciskam w wyciskarce.
Smacznego!
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!
Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!
[…] O marchewce i jej dobroczynnych składnikach pisałam już przy okazji soku z marchewki i mandarynki. […]