Ziołowy dip z awokado to jeden z moich ulubionych dodatków. Jak w większości przepisów nie ma jednej słusznej wersji zielonej salsy. Ja też swój przepis modyfikuję, dostosowując go do zawartości kuchennej spiżarni. W tym wpisie chciałabym się podzielić jego najbardziej podstawową wersją.

Aromatyczny, ziołowy dip z awokado
Salsa verde to wspólna nazwa dla wielu odmian zielonych sosów, złożonych głównie z ziół. Dzisiaj przedstawiam swoją wersję tego ziołowego dipu, gdzie oprócz ziół głównym składnikiem jest kremowe i aksamitne awokado. Natomiast świeże zioła jakich użyłam w tym przepisie to natka pietruszki, kolendra, bazylia i oregano. Odpowiedniej pikantności dipowi dodaje świeży czosnek. Wszystkie składniki są zmiksowane wraz z sokiem z cytryny, mlekiem kokosowym i wymieszane z oliwą z oliwek.

Pełen witamin zielony sos z awokado
Ten ziołowy dip to także całe bogactwo witamin i minerałów. Dlatego warto go dodawać do potraw ponieważ ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy – wspomaga trawienie a także wzmacnia odporność organizmu.
Salsa verde – pyszny dodatek do wszystkiego
Ziołowy, aromatyczny dressing świetnie pasuje do sałatek, drobiu, wołowiny i ryb ale także jako sos do makaronu, pieczonych warzyw, czy też placków jak te z batatów i cukinii. Można go też użyć jako salsa do różnego rodzaju przekąsek na przykład nachosów.
Wersji ziołowych sosów jest całe mnóstwo, dlatego jeśli nie posiadacie jednego ze składników to nic straconego. Przepis można dowolnie modyfikować do swoich potrzeb i zawartości kuchennej spiżarni i lodówki.
Ziołowa salsa verde z awokado
Składniki
- 1/2 awokado
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 fileciki anchois, wypłukane, osuszone i drobno pokrojone (w wersji wegańskiej pomijam)
- 60 ml mleka kokosowego (1/4 szklanki)
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
- 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii
- 2 łyżki posiekanego, świeżego oregano
- 60ml oliwy z oliwek (1/4 szklanki)
Przygotwanie
Wszystkie składniki oprócz oliwy miksuję do połączenia składników.
Małym strumieniem wlewam powoli oliwę cały czas miksując do momentu aż sos zgęstnieje.
Jeśli zrezygnujemy z anchois to trzeba salsę dosolić do smaku.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Anchois można zastąpić kaparami (ok. 3 - 4szt.)
Salsę można przechowywać ok. 4-5 dni w lodówce.
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!
[…] Popularne i smaczne placuszki ze słodkich ziemniaków i cukinii to świetny sposób na szybkie danie. Poniżej przedstawiam moją wersję z dodatkiem kopru włoskiego i mięty, które podkręcają smak placków. Wyśmienicie smakują podane z sosem majonezowo – czosnkowym lub z ziołową salsą verde z awokado. […]