Jeśli szukasz prostej ale niezwykle efektownej babki bezglutenowej na Wielkanoc, to świetnie! Właśnie taka jest babka kasztanowa z czekoladą, na którą przepis znajdziesz poniżej. Bezglutenowa babka wielkanocna jest pyszna i mocno czekoladowa a przepis wyjątkowo prosty dlatego jestem przekonana, że nie trzeba ograniczać się do świąt i można ją upiec kiedy tylko będziesz mieć na to ochotę.

Bezglutenowa babka wielkanocna
Bezglutenowa babka wielkanocna z czekoladą to ciasto, które obowiązkowo powinno pojawić się na bezglutenowym stole świątecznym. Kasztanowo – czekoladowa baba jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu więc jest to przepis perfekcyjny. Jeśli nigdy dotąd nie było okazji ku temu, aby przygotować babkę to ten przepis jest świetnym pretekstem do zakupienia fantazyjnej formy do pieczenia babki i wypróbowania jej. Świąteczny stół bez wyśmienitej wielkanocnej babki nie byłby kompletny. Dlatego jeśli lubisz babki i szukasz pomysłu na ich wersję bez glutenu, nabiału i cukru to sprawdź też przepis na babkę orzechowo – marchewkową.

Czekoladowo – kasztanowa babka bez glutenu, nabiału i cukru
Bezglutenowa babka wielkanocna jest bardzo bogata w smaku. Mąka kasztanowa nadaje jej orzechowej nuty a rozpuszczona czekolada dodaje głębokiego aromatu kakao. W konsystencji jest delikatna i wilgotna i pozostanie taka nawet do 3-4 dni po upieczeniu o ile oczywiście przetrwa tyle czasu :) Dodatkowo ciasto prezentuje się bardzo efektownie. Bardzo lubię piec babki, chociażby z tego względu, że zawsze pięknie wyglądają. Nie ma nic prostszego niż udekorowanie takiego ciasta, a uwierzcie mi, jeśli chodzi o dekorowanie ciast jestem w tym co najwyżej przeciętna. Wystarczy polać ciasto polewą, która ścieka w zagłębieniach i już uzyskujemy super efekt. Tego ciasta nie trzeba dzielić, kroić w poprzek, w celu uzyskania warstw. Wlewam masę do formy, piekę i wyciągam ciasto gotowego do podania. Babki w zasadzie nawet nie trzeba dekorować a i tak będzie dostojnie prezentowała się na stole.

Co zrobić, żeby bezglutenowa babka „wyszła” z formy?
Pieczenie ciasta w formie do babki może sprawić wiele trudności. Zanim przystąpisz do przełożenia ciasta do formy, koniecznie upewnij się, że jest ona solidnie natłuszczona i równomiernie oprószona mąką. Moim zdaniem, warto wsypać więcej mąki do formy, dokładnie rozprowadzić ją, potrząsając formą, a na końcu, gdy wszystkie ścianki, włączając w to środkowy tunel, są odpowiednio pokryte mąką, wytrzepać pozostałości nad zlewem, delikatnie uderzając w formę od spodu. W moim przypadku, formę dodatkowo umieszczam w lodówce, aby tłuszcz zastygł. Ta metoda, w połączeniu z owijaniem formy wilgotną szmatką zaraz po wyjęciu z piekarnika, od pewnego czasu gwarantuje, że babka ładnie odchodzi od formy.

Bezglutenowa babka czekoladowo - kasztanowa
Składniki
- 100g gorzkiej czekolady wegańskiej bez cukru (alternatywnie można zamiast czekolady przygotować czekoladowy krem z tego przepisu)
- 30g oleju kokosowego do polewy czekoladowej
- 100g mąki kasztanowej
- 50g mąki gryczanej + łyżka do oprószenia formy
- 40g mąki ryżowej
- 60g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka w temperaturze pokojowej (rozmiar M)
- 70g ksylitolu
- 160ml mleka roślinnego w temperaturze pokojowej
- 50g płynnego oleju kokosowego lub masła klarowanego + 2 łyżki do wysmarowania formy
Przygotwanie
Formę do ciasta obficie smaruję olejem kokosowym lub masłem klarowanym, oprószam dokładnie mąką gryczaną i wstawiam do lodówki.
Czekoladę rozpuszczam z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i odstawiam do przestudzenia.
Mąkę kasztanową, gryczaną i ryżową mieszam z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
Jajka ubijam na puszystą masę aż 3-4 razy zwiększą swoją objętość po czym cały czas mieszając dodaję po łyżce ksylitolu.
Do masy jajecznej, cały czas mieszając dodaję mleko kokosowe oraz olej kokosowy.
Nie przerywając mieszania dodaję stopniowo, po łyżce, suche składniki do mokrych aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Piekarnik rozgrzewam do 180°C bez termoobiegu.
Na dno formy wylewam cienką warstwę ciasta.
Następnie cienkim strumieniem, po środku ciasta, po okręgu wlewam rozpuszczoną czekoladę - około 2-3 łyżek i przykrywam warstwą ciasta - tę czynność powtarzam aż skończy się ciasto, które powinno być ostatnią warstwą.
Czekoladę, która pozostała zostawiam do polania ciasta.
Ciasto piekę ok. 35 minut w 180°C do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmuję formę z piekarnika i okręcam ją wilgotną ściereczką aby ciasto łatwiej wyszło z formy.
Pozostawiam je na ok. 10 minut i po tym czasie delikatnie wyciągam babkę.
Zostawiam ją na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Polewam ciasto pozostałą czekoladą (jeśli zastygła można ją delikatnie podgrzać), ciasto powinno ją wchłonąć.
Smacznego!
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!
Ciekawy pomysł na babkę czekoladową. A że czekoladę uwielbiam, chętnie bym skosztowała ? dziękuję za dołączenie do akcji kulinarnej Wypieczone Święta Wielkanoc 2018 ?
Aniu dziękuję za miłe słowa :) przystąpienie do akcji to czysta przyjemność :) Zachęcam do wypróbowania przepisu :)
[…] płynna, ale stężeje trochę po ostudzeniu. Jako, że jak już wcześniej wspominałam we wpisie o babce kasztanowej nie jestem najlepsza w dekorowaniu ciast, postanowiłam mazurka po prostu posypać prażonymi […]
[…] jak już upieczesz tego mazurka to sprawdź też koniecznie przepis na kasztanową babkę z czekoladą, której przygotowanie zajmie Ci mniej niż godzinę a super efekt jest […]
[…] Jeśli szukasz innych pomysłów na czekoladowe ciasta wielkanocne to sprawdź przepis na bezglutenowego mazurka z nadzieniem daktylowym i kremem czekoladowym i bezglutenową babkę kasztanową. […]