Miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz bezglutenowe ciastka to świetna przekąska pełna korzennego aromatu. Te ciasteczka dyniowe są wprost idealne na jesienną aurę.

Ciasteczka dyniowe bez glutenu, mleka i cukru
Ciasteczka z musem dyniowym to obowiązkowa pozycja na liście jesiennych wypieków. Mają wyjątkowy, niesamowity smak, piękny pomarańczowy kolor i korzenny zapach. Bezglutenowe ciasteczka z purée z dyni i przyprawami korzennymi są bardzo łatwe w przygotowaniu. W niecałe pół godziny zrobisz pyszne i sycące ciastka, które idealnie zaspokoją ochotę na coś słodkiego.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania dyniowych ciastek?
Do przygotowania poniższego przepisu potrzebne będą następujące składniki:
- mąka jaglana
- mąka z brązowego ryżu
- mąka z mielonych migdałów
- sól himalajska lub morska
- proszek do pieczenia
- erytrol lub ksylitol
- zmielony cynamon
- zmielona gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
- zmielone goździki (opcjonalnie)
- olej kokosowy
- purée z dyni
- domowy ekstrakt z wanilii (opcjonalnie)
- 1 jajko od kur z wolnego wybiegu, rozmiar M
Jak zrobić dyniowe ciasteczka bez glutenu, mleka i cukru?
Aby przygotować ciastka z dynią zaczynamy od przesiania mąk przez sitko a następnie dodajemy pozostałe suche składniki: sól, proszek do pieczenia, erytrol lub ksylitol, przyprawy korzenne i mieszamy dokładnie. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki, czyli olej kokosowy, purée z dyni, domowy ekstrakt z wanilii oraz jajko do połączenia składników. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Można też dostosować te ciasteczka do swoich preferencji dodając kawałki czekolady, posiekane orzechy, rodzynki etc.
Najlepiej jest pozwolić, aby ciasto na ciasteczka „odpoczęło” przez około 30 minut w lodówce. Ułatwia to pracę z ciastem, a ciasteczka ładniej się upieką. Ciasto najwygodniej nakłada się łyżką do lodów. Ciasto nie rozpływa się zbytnio w piekarniku dlatego przed pieczeniem warto je lekko spłaszczyć. Ciastka pieczemy w temperaturze 180°C przez około 12-15 minut aż zrobią się złotobrązowe. Po upieczeniu i pozostawieniu do ostygnięcia ciasteczka pozostają miękkie przez kilka dni.

Szukasz innych pomysłów na dyniowe przysmaki? Sprawdź też poniższe przepisy:



Bezglutenowe ciasteczka dyniowe z cynamonem i goździkami
Składniki
- 50g (1/3 szklanki) mąki jaglanej
- 50g (1/3 szklanki) mąki z brązowego ryżu
- 50g (1/2 szklanki) mąki z mielonych migdałów
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 50 g (1/4 szklanki) erytrolu lub ksylitolu + 1 łyżka zmielonego na puder do oprószenia
- 1 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- 1/8 łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie)
- 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
- 125g (1/2 szklanki) purée z dyni
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 1 jajko od kur z wolnego wybiegu, rozmiar M
Przygotwanie
Rozgrzewam piekarnik do 180°C.
Blachę wykładam papierem do pieczenia.
Do dużej miski przesiewam przez sitko mąkę jaglaną, z brązowego ryżu i migdałową.
Dodaję sól, proszek do pieczenia, erytrol lub ksylitol, cynamon, gałkę muszkatołową, mielone goździki i mieszam dokładnie trzepaczką.
W osobnym naczyniu mieszam olej kokosowy, purée z dyni, ekstrakt waniliowy i jajko do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do suchych składników dodaję mokre i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto odstawiam do lodówki na około 30 minut aby się schłodziło.
Łyżką do lodów (lub zwykłą łyżką) nabieram ciasto i umieszczam je na papierze do pieczenia w równych odległościach.
Lekko spłaszczam ciasto i piekę ok. 12-15 minut aż ciasteczka będą złotobrązowe.
Wyciągam blachę z piekarnika i czekam około 7-10 minut aż ciasteczka trochę ostygną a następnie płaską szpatułą przekładam je na kratkę i odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone ciasteczka oprószam zmielonym na puder ksylitolem.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Ciastka po wyjęciu z piekarnika będą bardzo miękkie i należy je lekko ostudzić przed przełożeniem na kratkę, aby uniknąć pokruszenia.
Ciastka można piec od razu po przygotowaniu ciasta ale najlepsze rezultaty uzyskamy odstawiając je do lodówki na około 30 minut.
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!
Bardzo lubię dyniowe smakołyki a te ciastka wyglądają ciekawie i chce ich spróbować
Cieszę się, że zainteresował Cię mój przepis, zapraszam do wypróbowania :)
Nieszczególnie przepadam za dodawaniem do wypieków erytrolu i ksylitolu. Sama nazwa odstrasza
Zarówno erytrol jak i ksylitol pozyskuje się ze źródeł naturalnych. Jeśli jednak nie odpowiada Ci dodawanie ich do wypieków to zawsze można je zastąpić cukrem kokosowym, który pozyskuje się poprzez odparowanie nektaru z pączków kwiatów drzewa kokosowego.
Ok, dziękuję ;) Możliwe, że z czymś mi się to pomyliło. Dzięki za wyjaśnienia
Nie ma za co :)
Powstała nowa grupa dla blogerów kulinarnych (post gościnny również jest), osób prowadzących Instagram czy funpage, która ma na celu wzajemne promowanie swoich kanałów w social media, budowanie zasięgów i promowanie. Chętny? – zapraszam!
https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/
Pycha , wyglądają bardzo przepysznie .
Bardzo dziękuję :)