W ramach małych przyjemności zrobiłam sobie prezent w postaci gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni prawie codziennie na śniadanie jemy puszyste i chrupiące bezglutenowe gofry i szczerze mówiąc… mogłabym je jeść również na drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację! Wiem, że to czyste szaleństwo, ale nie jadłam gofrów od kilku lat i teraz nadrabiam ten stracony czas.

Słodkie i puszyste bezglutenowe gofry – wspomnienie z dzieciństwa
Gofry nieodłącznie kojarzą mi się z latem, morzem i ciepłymi promieniami słońca. Niesamowite jest to, jak takie proste skojarzenia z okresu dzieciństwa są w nas głęboko zakorzenione i mogą zostać przywołane zmysłem smaku czy węchu. Te gofry takie wspomnienia własnie wywołują. A w dodatku przepis na nie jest super prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? :)

Prosty przepis na pyszne gofry bez glutenu
W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, tak aby cienką warstwą pokryć dolną płytkę gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut w zależności od mocy urządzenia i gotowe. Wic więcej nie trzeba robić. Gofry wyjmujemy z gofrownicy jak są jeszcze miękkie i pozwalamy in odpocząć minutę na talerzu aż nabiorą chrupkości. Cały proces trwa 15-20 minut i możemy się cieszyć pysznymi, aromatycznymi i chrupiącymi goframi. Ja je lubię najbardziej polane syropem klonowym i posypane sezonowymi owocami ale możliwości kompozycji smaków są nieograniczone.

Jeśli lubisz słodkie śniadania zapraszam też do wypróbowania przepisu na śniadaniowe, lekkie i puszyste pankejki.
Bezglutenowe gofry
Składniki
- 2 średniej wielkości jajka od kur z wolnego wybiegu w temperaturze pokojowej
- 180ml wegańskiej maślanki kokosowej (tu znajdziesz prosty 3-składnikowy przepis) w temperaturze pokojowej
- 160g mąki ryżowej
- 50g mąki z tapioki
- 40g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżki ksylitolu (20g)
- 2 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego masła klarowanego lub oleju kokosowego
Przygotwanie
Jajka roztrzepuję widelcem.
Do jajek dodaję maślankę.
Mąki przesiewam do osobnej, dużej miski.
Do mieszanki mąk dodaję proszek do pieczenia, sodę, sól, ksylitol i mieszam dokładnie.
Powoli, cały czas mieszając trzepaczką lub blenderem ręcznym, dodaję mokre składniki do suchych i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodaję olej kokosowy i mieszam do połączenia składników.
Wylewam odpowiednią ilość ciasta na rozgrzaną gofrownicę i przypiekam od 4-5 minut aż do lekkiego zarumienienia się gofrów.
Podaję z syropem klonowym i świeżymi owocami lub z konfiturą.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Ciasta nie można trzymać za długo w gofrownicy bo zrobi się twarde i niezjadliwe.
Gofry po 3-5 minutach pieczenia będą dość miękkie, ale robią się chrupiące w 1-2 minut po wyjęciu z gofrownicy.
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!
Super przepis, czy mogę poprosić o polecenie jakiegos sprawdzonego modelu gorfrownicy ? ☺️
Używam gofrownicy Ariete i jak na razie mi się sprawdza, ale tak jak napisałam w poście to zupełnie nowy zakup, więc ciężko powiedzieć co się z nią stanie po kilku miesiącach użytkowania :)
Link do gofrownicy: http://www.ariete.pl/gofrownice/308-waffle-maker-8003705111097.html
Po kilku użyciach mogę już powiedzieć, że gofrownica Ariete ma zdecydowanie za małą moc, ciasto przywiera a dodatkowo brak możliwości wyjęcia płytek teflonowych sprawia, ze bardzo trudno się ją myje więc zdecydowanie jej nie polecam. Jest to raczej gadżet niż funkcjonalne urządzenie.
Ostatnio czytałam że ubita woda po np ciecierzycy z puszki ma takie same właściwości jak białko jaja kurzego. Pisała o tym chyba Marta Dymek także zajrzyj do niej ;)
Pozdrawiam serdecznie :))
Natalia
Aquafaby też próbowałam i jestem na tropie idealnego zamiennika jajek :) już niedługo pojawi się przepis na gofry w wegańskiej wersji :)
Ciepło pozdrawiam :))
[…] krem idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju deserów, pankejków, naleśników, gofrów czy ciast. W celu nadania mu bardziej wysublimowanego smaku polecam dodanie nasion z laski wanilii […]