Dania wegetariańskie/ Desery/ Drugie śniadanie/ Gofry/ Na słodko/ Przekąski/ Przepisy/ Śniadania/ Wypieki

Bezglutenowe gofry – puszyste i chrupiące

W ramach małych przyjemności zrobiłam sobie prezent w postaci gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni prawie codziennie na śniadanie jemy puszyste i chrupiące bezglutenowe gofry i szczerze mówiąc… mogłabym je jeść również na drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację! Wiem, że to czyste szaleństwo, ale nie jadłam gofrów od kilku lat i teraz nadrabiam ten stracony czas.

Gofry bez glutenu, nabiału i cukru.

Słodkie i puszyste bezglutenowe gofry – wspomnienie z dzieciństwa

Gofry nieodłącznie kojarzą mi się z latem, morzem i ciepłymi promieniami słońca. Niesamowite jest to, jak takie proste skojarzenia z okresu dzieciństwa są w nas głęboko zakorzenione i mogą zostać przywołane zmysłem smaku czy węchu. Te gofry takie wspomnienia własnie wywołują.  A w dodatku przepis na nie jest super prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? :)

Bezglutenowe gofry z mlekiem roślinnym.

Prosty przepis na pyszne gofry bez glutenu

W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, tak aby cienką warstwą pokryć dolną płytkę gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut w zależności od mocy urządzenia i gotowe. Wic więcej nie trzeba robić. Gofry wyjmujemy z gofrownicy jak są jeszcze miękkie i pozwalamy in odpocząć minutę na talerzu aż nabiorą chrupkości. Cały proces trwa 15-20 minut i możemy się cieszyć pysznymi, aromatycznymi i chrupiącymi goframi. Ja je lubię najbardziej polane syropem klonowym i posypane sezonowymi owocami ale możliwości kompozycji smaków są nieograniczone.

Jeśli lubisz słodkie śniadania zapraszam też do wypróbowania przepisu na śniadaniowe, lekkie i puszyste pankejki.

Bezglutenowe gofry

Porcje: 6 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 2 średniej wielkości jajka od kur z wolnego wybiegu w temperaturze pokojowej
  • 180ml wegańskiej maślanki kokosowej (tu znajdziesz prosty 3-składnikowy przepis) w temperaturze pokojowej
  • 160g mąki ryżowej
  • 50g mąki z tapioki
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżki ksylitolu (20g)
  • 2 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego masła klarowanego lub oleju kokosowego

Przygotwanie

1

Jajka roztrzepuję widelcem.

2

Do jajek dodaję maślankę.

3

Mąki przesiewam do osobnej, dużej miski.

4

Do mieszanki mąk dodaję proszek do pieczenia, sodę, sól, ksylitol i mieszam dokładnie.

5

Powoli, cały czas mieszając trzepaczką lub blenderem ręcznym, dodaję mokre składniki do suchych i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji.

6

Dodaję olej kokosowy i mieszam do połączenia składników.

7

Wylewam odpowiednią ilość ciasta na rozgrzaną gofrownicę i przypiekam od 4-5 minut aż do lekkiego zarumienienia się gofrów.

8

Podaję z syropem klonowym i świeżymi owocami lub z konfiturą.

9

Smacznego!

Dodatkowe informacje

Ciasta nie można trzymać za długo w gofrownicy bo zrobi się twarde i niezjadliwe.
Gofry po 3-5 minutach pieczenia będą dość miękkie, ale robią się chrupiące w 1-2 minut po wyjęciu z gofrownicy.


KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Sprawdź inne przepisy:

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy najwyżej oceniany
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Monika Zajko

Super przepis, czy mogę poprosić o polecenie jakiegos sprawdzonego modelu gorfrownicy ? ☺️

Natala

Ostatnio czytałam że ubita woda po np ciecierzycy z puszki ma takie same właściwości jak białko jaja kurzego. Pisała o tym chyba Marta Dymek także zajrzyj do niej ;)
Pozdrawiam serdecznie :))
Natalia

[…] krem idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju deserów, pankejków, naleśników, gofrów czy ciast. W celu nadania mu bardziej wysublimowanego smaku polecam dodanie nasion z laski wanilii […]

6
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
Udostępnij
Przypnij105