Ten słoneczny koktajl z mango i pomarańczy z dodatkiem imbiru to wspaniałe połączenie dobroczynnych składników, które będą miały zbawienny wpływ na Twój organizm. Pyszny koktajl pełen antyoksydantów i błonnika zwalczy wolne rodniki i podziała wspaniale na układ pokarmowy.

Koktajl z mango i pomarańczy – zgrany duet pełen zdrowia
Niekwestionowane walory smakowe i piękny, słoneczny kolor to nie jedyne zalety jakie posiada koktajl z mango i pomarańczy z dodatkiem imbiru. Najnowsze badania sugerują, że mango to super owoc, który dzięki zawartości silnych antyoksydantów ma potencjał zwalczania otyłości, hamuje wzrost komórek tłuszczowych i rozwój nowotworów piersi oraz poprawia trawienie i zmniejsza stany zapalne w jelicie grubym. Dodatkowo pomaga obniżyć insulinooporność i poprawić tolerancję glukozy.
Mango to Twoje źródło witamin i błonnika
Mango zawiera witaminę C wzmacniającą system odpornościowy i witaminy z grupy B, wpływające na prawidłowe działanie układu nerwowego. Witamina A utrzymuje skórę w dobrym stanie, przywraca jej elastyczny i młodzieńczy wygląd a witamina E spowalnia procesy starzenia się.
Dodatkowo błonnik zawarty w mango poprawi trawienie i pomoże organizmowi usunąć szkodliwe produkty przemiany materii.
Super mangiferyna
Mango jest źródłem związku o nazwie mangiferyna, który ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, immunomodulujące, przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwcukrzycowe.
Antyoksydacyjne właściwości mangiferyny mogą być wykorzystane w zapobieganiu następstw cukrzycy. Mangiferyna zapobiega uszkadzaniu naczyń krwionośnych i nerwów, które odpowiadają za powikłania cukrzycy takie jak retinopatie, nefropatie czy stopa cukrzycowa.
Wykazano również, że mangiferyna posiada działanie przeciwmiażdżycowe i przeciw hiperlipidemiczne – obniża stężenie trójglicerydów i cholesterolu LDL, zwiększa natomiast stężenie frakcji cholesterolu HDL, który w dużym skrócie działa przeciwmiażdzycowo.
Podoba Ci się przepis na koktajl z dodatkiem mango? Jeśli lubisz wykorzystywać ten wspaniały owoc w swoich koktajlach i potrawach sprawdź też inne przepisy z wykorzystaniem mango.
Sok z pomarańczy wspomoże organizm w usuwaniu toksyn
Pomarańcze zawierają dużo beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy C oraz wody. Woda wypłukuje z organizmu toksyny, witamina C i beta-karoten są natomiast nieocenionymi antyoksydantami. Witaminy z grupy B maja natomiast korzystny wpływ na układ nerwowy.
Imbir pobudzi Twój układ odpornościowy
Imbir działa przeciwzapalne, odkażająco i rozgrzewająco.Oczyszcza organizm z toksyn i przyspiesza przemianę materii. Wspomaga pracę układu krążenia. Pobudza układ odpornościowy organizmu oraz obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi.
Koktajl z mango i pomarańczy
Składniki
- 2 pomarańcze
- 1/2 obranego mango
- 2 cm korzenia imbiru
Przygotwanie
Pomarańcze wyciskam na wyciskarce do cytrusów.
Mango kroję w kostkę i wrzucam do kielicha blendera.
Dodaję sok wyciśnięty z pomarańczy.
Imbir ścieram na tarce i dodaję do mango i pomarańczy.
Wszystko razem miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji.
Smacznego!
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!
[…] Zachęcam również do przygotowania koktajlu pomarańczowego z dodatkiem mango. […]