Bez jajek/ Dania wegańskie/ Dania wegetariańskie/ Drugie śniadanie/ Koktajle/ Na słodko/ Napoje/ Śniadania

Koktajl z mango i pomarańczy

Ten słoneczny koktajl z mango i pomarańczy z dodatkiem imbiru to wspaniałe połączenie dobroczynnych składników, które będą miały zbawienny wpływ na Twój organizm. Pyszny koktajl pełen antyoksydantów i błonnika zwalczy wolne rodniki i podziała wspaniale na układ pokarmowy. 

Koktajl z mango i pomarańczy – zgrany duet pełen zdrowia

Niekwestionowane walory smakowe i piękny, słoneczny kolor to nie jedyne zalety jakie posiada koktajl z mango i pomarańczy z dodatkiem imbiru. Najnowsze badania sugerują, że mango to super owoc, który dzięki zawartości silnych antyoksydantów ma potencjał zwalczania otyłości, hamuje wzrost komórek tłuszczowych i rozwój nowotworów piersi oraz poprawia trawienie i zmniejsza stany zapalne w jelicie grubym. Dodatkowo pomaga obniżyć insulinooporność i poprawić tolerancję glukozy.

Mango to Twoje źródło witamin i błonnika

Mango zawiera witaminę C wzmacniającą system odpornościowy i witaminy z grupy B, wpływające na prawidłowe działanie układu nerwowego. Witamina A utrzymuje skórę w dobrym stanie, przywraca  jej elastyczny i młodzieńczy wygląd a witamina E spowalnia procesy starzenia się.

Dodatkowo błonnik zawarty w mango poprawi trawienie i pomoże organizmowi usunąć szkodliwe produkty przemiany materii.

Super mangiferyna

Mango jest źródłem związku o nazwie mangiferyna, który ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, immunomodulujące, przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwcukrzycowe.

Antyoksydacyjne właściwości mangiferyny mogą być wykorzystane w zapobieganiu następstw cukrzycy. Mangiferyna zapobiega uszkadzaniu naczyń krwionośnych i nerwów, które odpowiadają za powikłania cukrzycy takie jak retinopatie, nefropatie czy stopa cukrzycowa.

Wykazano również, że mangiferyna posiada działanie przeciwmiażdżycowe i przeciw hiperlipidemiczne – obniża stężenie trójglicerydów i cholesterolu LDL, zwiększa natomiast stężenie frakcji cholesterolu HDL, który w dużym skrócie działa przeciwmiażdzycowo.

Podoba Ci się przepis na koktajl z dodatkiem mango? Jeśli lubisz wykorzystywać ten wspaniały owoc w swoich koktajlach i potrawach sprawdź też inne przepisy z wykorzystaniem mango.

Sok z pomarańczy wspomoże organizm w usuwaniu toksyn

Pomarańcze zawierają dużo beta-karotenu,  witamin z grupy B, witaminy C oraz wody. Woda wypłukuje z organizmu toksyny, witamina C i beta-karoten są natomiast nieocenionymi antyoksydantami. Witaminy z grupy B maja natomiast korzystny wpływ na układ nerwowy.

Imbir pobudzi Twój układ odpornościowy

Imbir działa przeciwzapalne, odkażająco i rozgrzewająco.Oczyszcza organizm z toksyn i przyspiesza przemianę materii. Wspomaga pracę układu krążenia. Pobudza układ odpornościowy organizmu oraz obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi.

Koktajl z mango i pomarańczy

Porcje: 400ml
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

  • 2 pomarańcze
  • 1/2 obranego mango
  • 2 cm korzenia imbiru

Przygotwanie

1

Pomarańcze wyciskam na wyciskarce do cytrusów.

2

Mango kroję w kostkę i wrzucam do kielicha blendera.

3

Dodaję sok wyciśnięty z pomarańczy.

4

Imbir ścieram na tarce i dodaję do mango i pomarańczy.

5

Wszystko razem miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji.

6

Smacznego!


KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Sprawdź inne przepisy:

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy najwyżej oceniany
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

[…] Zachęcam również do przygotowania koktajlu pomarańczowego z dodatkiem mango. […]

1
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
Udostępnij
Przypnij