Bez jajek/ Ciasta/ Dania wegańskie/ Dania wegetariańskie/ Desery/ Na słodko/ Przepisy/ Wypieki

Bezglutenowy i wegański mazurek czekoladowy

Mazurek to tradycyjne ciasto przygotowywane zazwyczaj na święta Wielkanocne, które zna chyba każdy przynajmniej z nazwy :) Ja przedstawiam Ci dzisiaj zmodyfikowany przepis na to polskie ciasto bo w wegańskiej odsłonie, bez glutenu i bez cukru. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Tradycyjny mazurek czekoladowy w wegańskiej odsłonie bez glutenu i cukru to ciasto, któremu nikt się nie oprze. Słodki daktylowy krem przykryty gorzką czekoladą na spodzie z amarantusa i orzechów to świetny przepis na udany świąteczny deser.

Mazurek czekoladowy z orzechami

Może będzie się to wydawało nieprawdopodobne, ale pomimo, że o mazurku wiele słyszałam to tak naprawdę niewiele o nim wiedziałam. Ciasto to, choć bardzo zakorzenione w tradycji, nigdy nie gościło na stole świątecznym w moim domu. Były babki, serniki i różne inne wypieki, których nazw już nie pamiętam, ale nigdy nie było mazurka. Postanowiłam więc jakiś czas temu, że czas najwyższy odmienić ten stan rzeczy. Przecież nie można nigdy w życiu nie spróbować upiec mazurka! Na pierwszy ogień poszedł więc mazurek czekoladowy z orzechami, na który przepis przedstawiam poniżej. :)

Bezglutenowy mazurek wielkanocny bez mleka, bez jajek i bez cukru.

Wegański mazurek czekoladowy z orzechami bez glutenu i cukru

Wiadomo, że mazurek w mojej wersji musi być bez glutenu, nabiału i bez cukru ale postanowiłam jeszcze trochę utrudnić temat i przygotować go bez jajek. Przecież nie może być zbyt łatwo. Tak oto powstał ten wegański mazurek czekoladowy na spodzie z mąki amarantusowej i orzechów. Jak na mazurka przystało jest bardzo słodki, wystarczy jeden kawałek, żeby poczuć wszechogarniającą słodycz, a to wszystko dzięki masie „kajmakowej” z daktyli i masła orzechowego. Wierzchnia warstwa gorzkiego czekoladowego kremu nadaje mu wysublimowanej szlachetności a podprażone orzechy dodają wyjątkowego smaku i aromatu.

Mazurek Wielkanocny z orzechami i czekoladą na bezglutenowym spodzie.

Mazurek wielkanocny na ciepło i na zimno

Niewątpliwą zaletą tego ciasta, jest to, że można je jeść praktycznie od razu po przygotowaniu. Masa czekoladowa będzie wtedy bardziej delikatna i płynna. Można też schować mazurka w lodówce, dzięki temu masa zgęstnieje i stanie się twardsza ale nadal aksamitna i rozpływająca się w ustach. Mazurka można również delikatnie podgrzać w piekarniku, żeby krem czekoladowy trochę się rozpuścił i podawać na ciepło.

Słodki mazurek z mąki z amarantusa. Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru.

A jak już upieczesz tego mazurka to sprawdź też koniecznie przepis na kasztanową babkę z czekoladą, której przygotowanie zajmie Ci mniej niż godzinę a super efekt jest gwarantowany!

Bezglutenowy i wegański mazurek czekoladowo - orzechowy

Porcje: 9 porcji - blacha 20x20cm
Czas przygotowania: 1 godzinę

Składniki

  • 20g zmielonego siemienia lnianego + 2,5 łyżki gorącej wody
  • 100g daktyli
  • 40g obranych, orzechów laskowych
  • 40g orzechów (mogą być laskowe, włoskie, migdały)
  • 60g mąki z amarantusa
  • 20g mąki ziemniaczanej + 20 g do podsypania
  • 30g ksylitolu
  • 60g twardego oleju kokosowego pokrojonego w kostki + 1 łyżka do masy czekoladowej
  • 50g jogurtu roślinnego wegański jogurt kokosowy znajdziesz tutaj
  • 1 łyżka dowolnego masła orzechowego
  • 140ml mleka kokosowego z puszki (twarda część)
  • 100g wegańskiej, gorzkiej czekolady bezglutenowej lub kremu czekoladowego według tego przepisu

Przygotwanie

1

Siemię lniane mieszam z 2,5 łyżki gorącej wody i odstawiam na 10 minut.

2

Daktyle zalewam wrzątkiem, tak żeby wszystkie były przykryte i odstawiam na 10 minut.

3

Orzechy laskowe lekko podprażam na patelni i odstawiam do ostygnięcia.

4

Pozostałe orzechy mielę w młynku na mąkę.

5

Mąkę z orzechów, amarantusa, 20g mąki ziemniaczanej i ksylitol mieszam w misce.

6

Do mieszanki dodaję pokrojony w kostkę olej i ucieram na kruszonkę.

7

Dodaję jogurt roślinny i mieszam ciasto do połączenia wszystkich składników.

8

Podsypując mąką ziemniaczaną wyrabiam ciasto do momentu aż przestanie się kleić do ręki.

9

Formuję spłaszczoną kulkę, owijam folią i wkładam do lodówki na 15 - 20 minut.

10

W między czasie odsączam daktyle pozostawiając około 100ml wody.

11

Daktyle miksuję na gładką masę z masłem orzechowym i 50ml wody po daktylach. Jeśli masa będzie za gęsta dodaję jeszcze odrobinę wody. Ma mieć konsystencję gęstego, gładkiego karmelu.

12

Piekarnik ustawiam na 180ºC Ciasto wyciągam z lodówki, rozpłaszczam ręką na papierze do pieczenia, przykrywam folią i rozwałkowuję aż będzie miało ok. 0,5cm grubości. Odcinam poszarpane brzegi do pożądanego kształtu formy (moja forma ma 20x20cm więc u mnie będzie to kwadrat o długości boku ok. 24cm)

13

Przekładam wraz z papierem ciasto do formy i formuję boki.

14

Piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut.

15

Po upieczeniu pozostawiam ciasto w formie na około 10 minut a następnie wyciągam ciasto wraz z papierem z formy i studzę w papierze na kratce.

16

W garnku podgrzewam mleko kokosowe.

17

Czekoladę siekam, przekładam do miseczki dodając do niej 1 łyżkę oleju kokosowego i zalewam gorącym mlekiem kokosowym.

18

Energicznie mieszam trzepaczką do uzyskania gładkiej masy i odstawiam do przestudzenia.

19

Wystudzone ciasto przekładam delikatnie na płaski talerz lub deskę, uważając, żeby się nie pokruszyło.

20

Wylewam masę daktylową na ciasto i odstawiam na 10 minut.

21

Następnie łyżką nakładam przestudzoną, ale nadal płynną masę czekoladową i rozprowadzam po cieście.

22

Dekoruję uprażonymi orzechami laskowymi.

23

Mazurka można podawać od razu po kompletnym wystudzeniu, wtedy masa czekoladowa będzie płynna.

24

Ciasto można przechowywać w lodówce a przed podaniem należy je wyciągnąć aby osiągnęło temperaturę pokojową, wtedy masa czekoladowa będzie bardziej stała.

25

Jeśli, po wyjęciu z lodówki, chcę aby masa zrobiła się trochę bardziej płynna to podgrzewam mazurka w piekarniku z funkcją grzania górnego ok. 5-10 minut w zależności od piekarnika pilnując, żeby boki ciasta się nie przypaliły.

26

Smacznego!


KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Sprawdź inne przepisy:

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy najwyżej oceniany
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

[…] szukasz innych pomysłów na czekoladowe ciasta wielkanocne to sprawdź przepis na bezglutenowego mazurka z nadzieniem daktylowym i kremem czekoladowym i bezglutenową babkę […]

Ania

Witam co z siemieniem lnianym bi nie mogę znaleźć w przepisie co się z nim robi..

3
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
Udostępnij
Przypnij13