Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad z drobiu to świetnie się składa. Poniżej znajdziesz przepis na ekspresowe i wyborne fileciki z piersi kurczaka w bezglutenowej panierce.

Pieczone filety z piersi kurczaka w bezglutenowej panierce
Przepis na kurczaka w bezglutenowej panierce powstał w zasadzie bez jakiegokolwiek wcześniejszego planu. To znaczy plan był ale na zupełnie coś innego jednak nie starczyło mi czasu na jego realizację, dlatego też piersi z kurczaka, które nie mogły dłużej czekać w lodówce, musiały zostać spożytkowane :)
Zajrzałam więc do szafki w poszukiwaniu inspiracji i dostępnych produktów. Potrzebowałam czegoś co pozwoli mi na przygotowanie prostego i przede wszystkim ekspresowego dania obiadowego.

(Nie)zwykłe kotleciki z kurczaka
I tak mój wybór padł na produkty, które zawsze mam pod ręką. Orzechy nerkowca i wiórki kokosowe. W zasadzie dlaczego nie zrobić zwykłych koletów z tych piersi tylko z małą różnicą, aby przygotować panierkę w wersji zdrowej, bezglutenowej i bez smażenia? Od pomysł do realizacji nie minęło nawet 10 minut, kiedy to kurczak wjechał do piekarnika :) a po kolejnych 15 minutach obiad był gotowy!
Kurczaka podawałam z sałatką z pomidorów, czerwonej cebulki i rukoli z dodatkiem octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Można również przyrządzić do nich sałatkę z pomidora i awokado. Te kotleciki to pyszny, ekspresowy obiad w niespełna 30 minut!
Jak już jesteśmy w temacie ekspresowych obiadów to polecam również wypróbować przepis na wybornego kurczaka w sosie z mango.
Pieczone piersi z kurczaka w bezglutenowej panierce
Składniki
- 2 piersi z kurczaka z wolnego wybiegu
- 80 g orzechów nerkowca
- 20g wiórków kokosowych
- 1 łyzeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1/4 łyżeczki soli
- Świeży tymianek i oregano
Przygotwanie
Piersi z kurczaka myję, osuszam ręcznikiem papierowym i oczyszczam z błonek.
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180st.C. Na blasze kładę papier do pieczenia.
Pierś kroję w poprzek na 2 do 3 plastrów w zależności od grubości piersi, tak aby osiągnąć 1,5 centymetrowej grubości kotlety. Następnie kroję kotlety wzdłuż na paski o szerokości ok. 4 centymetrów.
Rozkładam fileciki na desce, przykrywam folią i delikatnie rozbijam młotkiem kuchennym.
Orzechy nerkowca rozdrabniam w malakserze aby uzyskać drobne kawałki. Nie można miksować zbyt długo, bo uzyskamy mąkę a nie o to przecież chodzi.
Wiórki kokosowe oraz wszystkie przyprawy mieszam razem ze zmiksowanymi kawałkami orzechów i rozsypuję mieszankę płasko na talerzu.
Następnie obtaczam fileciki w mieszance i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę ok. 15-20minut w zależności od grubości filetów.
Podaję z sałatką obsypane świeżo posiekanym tymiankiem i oregano.
Dodatkowe informacje
Fileciki można też usmażyć na patelni na oleju kokosowym - ok. 3-4 minut z każdej strony.
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!