Danie wegańskie/ Deser/ Przepisy/ Śniadanie

Wegański jogurt z owocami, pestkami i nasionami

Przedstawiam bardzo prosty przepis na smakowite śniadanie, drugie śniadanie albo jak kto woli na deser. Wegański jogurt z owocami, nasionami i pestkami apetycznie wygląda i świetnie smakuje. To super energetyczny posiłek, który doda sił i pobudzi do działania.

Wegański jogurt z owocami, orzechami i pestkami.

Wegański jogurt kokosowy

Podstawą tego deseru jest domowy, wegański jogurt kokosowy. Naturalny i aksamitny, jogurt roślinny to świetna alternatywa dla nabiałowych jogurtów dostępnych w sklepach. Przygotowanie go zajmuje trochę czasu, ale naprawdę jest on wart oczekiwania.

Wegański jogurt z owocami

Kolejnymi niezbędnymi składnikami tej smakowitej przekąski są jagody goji i borówki. To one dostarczają nam witamin A, B, C, E, PP, oraz minerałów: cynku, potasu, selenu, miedzi, magnezu, żelaza i wapnia. Te dwa małe owoce mają ogromny potencjał prozdrowotny. Zawierają dużą ilość antyoksydantów i antocyjanów a dzięki nim mają zastosowanie w profilaktyce nowotworowej. Stymulują układ odpornościowy, co przy obecnej zmiennej aurze pogodowej niezwykle się przyda. Dodatkowo poprawiają wzrok, regulują trawienie a borówka jest też pomocna w walce z pasożytami. Jabłko i marchewka natomiast wzbogacają ten deser w rozpuszczalny błonnik a także karotenoidy zawarte w marchwi.

Źródła mocy – pestki i nasiona

W tym niewielkim słoiczku kryje się jeszcze wiele dobroci. Siemię lniane, dzięki zawartości kwasów omega-3 poprawia pracę mózgu i serca oraz ukoi przewód pokarmowy. Pestki dyni pozwolą utrzymać gospodarkę mineralną organizmu w stanie homeostazy a także działają przeciw pasożytniczo. Migdały dostarczą nam witaminy B2, E i błonnika a także potasu i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Wegańskie parfait z jogurtem i borówkami

Drukuj
Porcje: 1 porcja, słoik ok. 350ml Czas przygotowania: 10 - 15 minut

Składniki:

  • 2 łyżeczki jagód goji
  • 100g świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki pestek dyni (15g)
  • 4 łyżeczki płatków migdałowych (10g)
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych niesiarkowanych (10g)
  • 4 łyżeczki siemienia lnianego (20 g)
  • 100g świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich
  • 2 łyżki miodu
  • 100ml jogurtu kokosowego (kliknij po przepis)
  • 1/2 startego jabłka
  • 1/2 startej marchewki
  • świeże lub mrożone owoce leśne do podania

Przygotowanie

1

Jagody goji zalewam ciepłą wodą, moczę około 5 minut aż zmiękną i odcedzam.

2

W rondelku podgrzewam borówki amerykańskie z 1 łyżką miodu na niewielkim ogniu około 5 minut, aż owoce się rozpadną. Borówki można przetrzeć przez sitko w razie potrzeby.

3

Rozgrzewam suchą patelnię i wrzucam na nią pestki dyni, płatki migdałowe oraz wiórki kokosowe, prażę ok. 2-3 minuty aż się lekko zarumienią i przesypuję do miseczki. Jak trochę ostygną dodaję do nich siemię lniane, jagody goji, starte jabłko, marchew i mieszam.

4

Gęsty jogurt kokosowy miksuję z 1 łyżką miodu.

5

Układam warstwami w słoiku: warstwa "muesli", jogurt, borówki i tak do wypełnienia słoika.

6

Na wierzch kładę kilka malin i borówek.

7

Smacznego! : )

Wskazówki

Przepis uzupełniający:
jogurt kokosowy

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

1
Dodaj komentarz

Proszę Login aby skomentować
avatar
  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
najnowszy najstarszy najwyżej oceniany
Powiadom o
trackback

[…] jogurtu można następnie przyrządzić śniadaniowe parfait. Świetnie też komponuje się z czekoladowo – orzechową […]

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij