fbpx
Danie wegańskie/ Deser/ Przepisy/ Śniadanie

Wegański jogurt z owocami, pestkami i nasionami

Przedstawiam bardzo prosty przepis na smakowite śniadanie, drugie śniadanie albo jak kto woli na deser. Wegański jogurt z owocami, nasionami i pestkami apetycznie wygląda i świetnie smakuje. To super energetyczny posiłek, który doda sił i pobudzi do działania.

Wegański jogurt z owocami, orzechami i pestkami.

Wegański jogurt kokosowy

Podstawą tego deseru jest domowy, wegański jogurt kokosowy. Naturalny i aksamitny, jogurt roślinny to świetna alternatywa dla nabiałowych jogurtów dostępnych w sklepach. Przygotowanie go zajmuje trochę czasu, ale naprawdę jest on wart oczekiwania.

Wegański jogurt z owocami

Kolejnymi niezbędnymi składnikami tej smakowitej przekąski są jagody goji i borówki. To one dostarczają nam witamin A, B, C, E, PP, oraz minerałów: cynku, potasu, selenu, miedzi, magnezu, żelaza i wapnia. Te dwa małe owoce mają ogromny potencjał prozdrowotny. Zawierają dużą ilość antyoksydantów i antocyjanów a dzięki nim mają zastosowanie w profilaktyce nowotworowej. Stymulują układ odpornościowy, co przy obecnej zmiennej aurze pogodowej niezwykle się przyda. Dodatkowo poprawiają wzrok, regulują trawienie a borówka jest też pomocna w walce z pasożytami. Jabłko i marchewka natomiast wzbogacają ten deser w rozpuszczalny błonnik a także karotenoidy zawarte w marchwi.

Źródła mocy – pestki i nasiona

W tym niewielkim słoiczku kryje się jeszcze wiele dobroci. Siemię lniane, dzięki zawartości kwasów omega-3 poprawia pracę mózgu i serca oraz ukoi przewód pokarmowy. Pestki dyni pozwolą utrzymać gospodarkę mineralną organizmu w stanie homeostazy a także działają przeciw pasożytniczo. Migdały dostarczą nam witaminy B2, E i błonnika a także potasu i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Wegańskie parfait z jogurtem i borówkami

Drukuj
Porcje: 1 porcja, słoik ok. 350ml Czas przygotowania: 10 - 15 minut

Składniki:

  • 2 łyżeczki jagód goji
  • 100g świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki pestek dyni (15g)
  • 4 łyżeczki płatków migdałowych (10g)
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych niesiarkowanych (10g)
  • 4 łyżeczki siemienia lnianego (20 g)
  • 100g świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich
  • 2 łyżki miodu
  • 100ml jogurtu kokosowego (kliknij po przepis)
  • 1/2 startego jabłka
  • 1/2 startej marchewki
  • świeże lub mrożone owoce leśne do podania

Przygotowanie

1

Jagody goji zalewam ciepłą wodą, moczę około 5 minut aż zmiękną i odcedzam.

2

W rondelku podgrzewam borówki amerykańskie z 1 łyżką miodu na niewielkim ogniu około 5 minut, aż owoce się rozpadną. Borówki można przetrzeć przez sitko w razie potrzeby.

3

Rozgrzewam suchą patelnię i wrzucam na nią pestki dyni, płatki migdałowe oraz wiórki kokosowe, prażę ok. 2-3 minuty aż się lekko zarumienią i przesypuję do miseczki. Jak trochę ostygną dodaję do nich siemię lniane, jagody goji, starte jabłko, marchew i mieszam.

4

Gęsty jogurt kokosowy miksuję z 1 łyżką miodu.

5

Układam warstwami w słoiku: warstwa "muesli", jogurt, borówki i tak do wypełnienia słoika.

6

Na wierzch kładę kilka malin i borówek.

7

Smacznego! : )

Wskazówki

Przepis uzupełniający:
jogurt kokosowy

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
najnowszy najstarszy najwyżej oceniany
Powiadom o
trackback

[…] jogurtu można następnie przyrządzić śniadaniowe parfait. Świetnie też komponuje się z czekoladowo – orzechową […]

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij