Święta to czas, kiedy większość z nas przystępuje do wypiekania pysznych ciast i słodkich przekąsek. Dziś chcę podzielić się z Tobą kolejnym z serii przepisów na świąteczne wypieki – bezglutenowy mazurek z kajmakiem i prażonymi płatkami migdałowymi.

Mazurek bez glutenu, nabiału i cukru
Mazurek to tradycyjne ciasto, które nie może zabraknąć na stole podczas świąt. Choć nigdy nie miałam okazji spróbować oryginalnego mazurka z kajmakiem, zawsze chciałam stworzyć bezglutenową wersję tego tradycyjnego ciasta. Długo przeglądałam zdjęcia i przepisy na oryginalny mazurek z mąką pszenną, mlekiem i cukrem. Udało mi się stworzyć przepis, który pozwolił mi zbliżyć się do pierwowzoru. Ten przepis jest nie tylko bezglutenowy, ale również pozbawiony nabiału i cukru. Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste i zajmie niewiele czasu, a efekt końcowy na pewno zachwyci niejednego łasucha.

Szybki przepis na mazurka bez glutenu, nabiału i cukru
Jeśli ciekawi się, jak przygotować bezglutenowy mazurek z kajmakiem i prażonymi płatkami migdałowymi, koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem. Bezglutenowy mazurek kajmakowy to proste do przygotowania ciasto, które może być idealnym deserem nie tylko na święta. Zastanawiasz się, jak zrobić mazurek bez glutenu, nabiału i cukru? Ten przepis na pewno Cię zainteresuje!

Słodki, bezglutenowy mazurek na kruchym spodzie
W przepisie zastosowałam kruchy spód z mąki ryżowej i kokosowej, który jest idealnie chrupiący i ma delikatny kokosowy posmak. Wegański kajmak wykonałam z cukru kokosowego oraz mleka kokosowego z puszki. Mleko kokosowe wcześniej schłodziłam w lodówce co pozwoliło na oddzielenie stałego kremu od wody kokosowej. Dzięki temu mazurkowa masa jest kremowa i lekka.
Wcześniej wspominałam we wpisie o babce kasztanowej, że nie jestem najlepsza w dekorowaniu ciast. Postanowiłam wybrać najprostszą opcję i mazurka po prostu posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Mazurek bez glutenu
Przekonaj się, że bezglutenowy mazurek kajmakowy to pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które zadowoli każdego bezglutenowego smakosza. A jeśli jesteś fanem mazurków czekoladowych, koniecznie wypróbuj przepis na mazurka z nadzieniem daktylowym i kremem czekoladowym.
Bezglutenowy mazurek z masą kajmakową
Składniki
- 40g mąki ryżowej
- 40g mąki kokosowej
- 30g ksylitolu
- 40g zimnego oleju kokosowego pokrojonego w kostkę
- 40g jogurtu roślinnego (przepis na wegański jogurt kokosowy znajdziesz tutaj)
- 1 żółtko (w wersji wegańskiej: 1/2 łyżki zmielonego siemienia lnianego rozmieszana w 1,5 łyżki ciepłej wody)
- 20g płatków migdałowych
- 80g mleka kokosowego z puszki (puszkę wkładamy na 24 lub 48h do lodówki, oddzieli się część stała i płynna, do masy wykorzystujemy tylko stałą część)
- 40g cukru kokosowego
- szczypta kardamonu
Przygotwanie
Mąki i ksylitol mieszam ze sobą w misce.
Dodaję olej kokosowy i ucieram palcami na kruszonkę.
Do mieszanki dodaję jogurt, żółtko i mieszam do połączenia składników aż przestanie się lepić do ręki.
Z ciasta formuję gruby wałek, owijam folią i wkładam na 20 minut do lodówki.
W między czasie podprażam na patelni płatki migdałowe do zarumienienia.
Mleko kokosowe podgrzewam w garnuszku.
Do gorącego mleka dodaję cukier kokosowy i szczyptę kardamonu i energicznie mieszam.
Masę podgrzewam na średnim ogniu przez około 3-5 minut cały czas mieszając aż do lekkiego zagęstnienia masy.
Masę odstawiam do ostudzenia.
Piekarnik nagrzewam do 180ºC.
Wyciągam ciasto z lodówki i ścieram na tarce na dużych oczkach prosto do formy.
Ciasto przyklepuję palcami i formuję boki.
Piekę w piekarniku 15 minut do zarumienienia.
Wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do całkowitego ostudzenia.
Wlewam na ciasto masę kajmakową i posypuję prażonymi migdałami.
Odstawiam ciasto na około 2 godziny do lodówki aby masa stężała.
Ciasto przechowuję w lodówce. Wyciągam około 15 minut przed podaniem aby nabrało temperatury pokojowej.
Smacznego!
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!
[…] pomysłu na inne przepisy na Wielkanoc? Sprawdź koniecznie przepis na kajmakowego mazurka wielkanocnego bez glutenu, nabiału i […]
robiłam wszystko zgodnie z przepisem, a mimo to spód cały popękał. Robiłam z dwóch porcji na dużą blaszkę.
Bardzo mi przykro, że ciasto popękało. Nigdy mi się to nie zdarzyło. Być może ciasto było za suche. Mąka kokosowa chłonie dość dużo wilgoci i mogą występować różnice w ilości pobieranej przez mąkę wody w zależności od partii i producenta. Pozdrawiam i życzę Spokojnych Świąt!