Mus jabłkowy z tego przepisu może stanowić podstawę dania ale też sprawdzi się jako dodatek do wypieków i deserów.

Domowy mus jabłkowy
Mus jabłkowy jest niezwykle łatwy do przygotowania w domu. Z obieraniem i krojeniem jabłek wymaga poświęcenia niewiele ponad 30 minut, chyba, że od razu zaczniemy przygotowywać ilości przemysłowe.
Można go potraktować jako świetną przekąskę a nawet osobne danie. Ja bardzo lubię go jeść na ciepło z rodzynkami i posiekanymi orzechami a także z dodatkiem ryżu jaśminowego. Świetnie nadaje się również jako nadzienie do szarlotki i crumble. Dzięki temu, że jabłka zostały już poddane obróbce termicznej nie musimy ciasta trzymać długo w piekarniku. Można go stosować również jako nadzienie do naleśników i gofrów.
Mus jabłkowy do wypieków
Mus jabłkowy z uwagi na swoje właściwości to także przydatny składnik do przygotowywania wypieków. Ze względu na zawartość pektyn zapobiega on całkowitemu połączeniu białek zawartych w mące z mokrymi składnikami a tym samym przeciwdziała formowaniu się gumowatej konsystencji ciasta.
Można go użyć jako zamiennik jajek i tłuszczu w formie płynnej (oleje, rozpuszczone masło). Cztery łyżki musu zastąpią w cieście jedno jajko natomiast tłuszcz zamienia się na mus w stosunku objętościowym 1:1. Można również mieszać tłuszcz z musem jabłkowym w dowolnych proporcjach zachowując objętość podaną w przepisie.
Nie nadaje się on jednak jako substytut miękkiego masła w formie stałej. Nie można go też użyć jako zamiennika tłuszczu w przypadku wypieku chrupiących ciasteczek.

Sposób przechowywania musu jabłkowego
Mus jabłkowy można przechowywać na kilka sposobów. Można go przełożyć do woreczków strunowych i zamrozić, zamknąć na gorąco w słoiku, jak podałam w przepisie poniżej i przechowywać w lodówce lub pasteryzować. Jak przygotowuję większe ilości to zazwyczaj wybieram sposób pasteryzacji “na sucho” przy użyciu piekarnika bo uważam, że jest to najszybszy i najprostszy sposób, który pozwala na składowanie przetworów przez kilka miesięcy bez potrzeby trzymania ich w lodówce. Sam proces pasteryzacji na sucho opisałam przy okazji przepisu na puree z dyni.
Sprawdź jak proste jest przyrządzenie musu z jabłek i zrób zapasy na całą zimę!
Domowy mus jabłkowy do deserów i wypieków
Składniki
- 4 kwaśne jabłka, obrane i pokrojone na małe kawałki
- 2 łyżki miodu lub 1 łyżka ksylitolu
- szczypta cynamonu
Przygotwanie
Do garnuszka wrzucam jabłka i podgrzewam na bardzo wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż jabłka się rozpadną.
Dodaję miód lub ksylitol oraz cynamon, dokładnie mieszam i podgrzewam pod przykryciem przez ok. 5 minut mieszając co jakiś czas, żeby jabłka się nie przypaliły.
Jeśli jabłka nie rozpadną się w całości to rozgniatam je widelcem. Można je też zmiksować blenderem ręcznym.
Podaję od razu jako dodatek do naleśników, placków lub jako deser np. z rodzynkami i orzechami.
Jeśli chcę przechować jabłka na później to gorące jabłka wkładam do słoika, szczelnie zamykam słoik i odwracam go pokrywką do dołu.
Słoik odstawiam do wystygnięcia i wkładam do lodówki. Jabłka w szczelnie zamkniętym słoiku można przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
4 łyżki musu z jabłka zastąpią w wypiekach jedno jajko.
Mus jabłkowy w wypiekach może zastąpić tłuszcz w formie płynnej (oleje, rozpuszczone masło) w stosunku objętościowym 1:1, można mieszać tłuszcz z musem jabłkowym w dowolnych proporcjach zachowując objętość podaną w przepisie.
Mus nie nadaje się do zastępowania miękkiego masła w formie stałej.
Nie można go też użyć jako substytutu tłuszczu w przypadku wypieku chrupiących ciastek.
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!