Bez jajek/ Dania wegańskie/ Dania wegetariańskie/ Napoje/ Soki

Sok z botwinki, pomarańczy, marchwi i jabłek

Jeśli chcesz mieć piękne i zdrowe włosy, skórę i paznokcie to regularnie pij ten sok z botwinki, pomarańczy, marchwi i jabłek.

Witaminowa bomba czyli sok z botwinki, pomarańczy, marchwi i jabłek

O zbawiennym wpływie botwiny na zdrowie można by dużo mówić. Sok z botwinki to prawdziwa bomba witaminowa. Jestem jej wielką fanką, zarówno w wersji wyciskanej jak i w chłodniku czy sałatce. Zawiera dużo witaminy A, która wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Jest źródłem witaminy C, która chroni organizm przed infekcjami oraz B2, która wspomaga układ nerwowy w prawidłowym funkcjonowaniu a także zawiera kwas foliowy, który pełni szereg istotnych funkcji w naszym organiźmie, między innymi uczestniczy w procesie wytwarzania serotoniny, wpływa na nasz system nerwowy i bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Ponadto jest źródłem żelaza oraz wapnia a dodatkowo znakomicie odkwasza organizm i wspomaga w usuwaniu toksyn. Ma także działanie antyoksydacyjne.

Dlatego spożywajmy botwinę, póki jest dostępna bo to super warzywo w nieoceniony sposób zadba o stan naszego zdrowia a w dodatku poprawi także nastrój. 

Dobroczynne marchewki

Marchewki to bogate źródło witaminy A w szczególności pod postacią beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Witamina A jest naturalnym przeciwutleniaczem i dzięki temu wspomaga układ odpornościowy. Hamuje działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia a także poprawia kondycję skóry, nadaje jej ładny koloryt i działa ochronnie przed promieniami UV oraz wspomaga leczenie trądziku. Witamina A chroni też przed chorobami oczu, w tym jaskry i zaćmy. Nie należy jednak przesadzać z jej ilością, z uwagi na fakt gromadzenia się jej w wątrobie, może stać się toksyczna. Hiperwitaminoza A może objawić się powiększeniem wątroby, nadmierną pobudliwością, bólami głowy, osłabieniem czy chorobami skóry oraz zaburzeniami wzroku.

Sok pomarańczowy wspomoże organizm w usuwaniu toksyn

Pomarańcze zawierają dużo beta-karotenu,  witamin z grupy B, witaminy C oraz wody. Woda wypłukuje z organizmu toksyny, witamina C i beta-karoten są natomiast nieocenionymi antyoksydantami. Witaminy z grupy B maja natomiast korzystny wpływ na układ nerwowy.

Zachęcam również do przygotowania koktajlu pomarańczowego z dodatkiem mango.

Botwinka z marchewką, jabłkiem i pomarańczą

Porcje: 350ml
Czas przygotowania: 5 minut

Składniki

  • 1 cała łodyga botwinki wraz z buraczkiem
  • 1 pomarańcza
  • 4 marchewki
  • 2 jabłka

Przygotwanie

1

Wszystkie składniki myję bardzo dokładnie.

2

Buraczki odcinam od liści.

3

Buraczki, marchew i pomarańcze obieram i kroję na mniejsze kawałki.

4

Jabłka kroję na mniejsze kawałki wraz ze skórką.

5

Liście botwinki kroję w paski.

6

Wszystkie składniki wyciskam w wyciskarce.

7

Smacznego!


KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Sprawdź inne przepisy:

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy najwyżej oceniany
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Malwina

Cudowny przepis! Z chęcią wypróbuję :D Witaminek nigdy dość :P
A żeby się wspomóc w niedoczasie ja biorę naturalną witaminę C z dzikiej róży w kapsułkach – mega wygodne rozwiązanie. Można też ją dodać do koktajlu (wsypać proszek ze środka) ;)

Zuza

nie dość, że zdrowie to jeszcze pyszne :) jeju jak ja uwielbiam botwinkę. a tutaj nawet surowych buraków nie ma :(

4
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
Udostępnij
Przypnij