Tęsknisz za smakiem jogurtu? A może Twój układ pokarmowy potrzebuje dodatkowej porcji bakterii probiotycznych? Wypróbuj ten przepis na wegański jogurt kokosowy, to samo zdrowie! :)
3 – składnikowy wegański jogurt kokosowy
Naturalny i aksamitny, wegański jogurt kokosowy to świetna alternatywa dla nabiałowych jogurtów dostępnych w sklepach. Próbowałam robić jogurt z różnych napojów roślinnych i mleko kokosowe zdecydowanie wygrywa ranking. Jogurt z niego jest gęsty i kremowy. Ma lekko kwaskowy zapach i smak. Do przygotowania tego jogurtu potrzebujemy tylko 3 składników. W bardzo prosty sposób możemy zrobić własny, domowy jogurt bez konserwantów i zbędnych dodatków. Ja przygotowuję jogurt na bazie mleka kokosowego (min. 60% kokosa, bez zagęszczaczy), bakterii probiotycznych i pasty daktylowej.
Od czego zacząć przygotowanie jogurtu wegańskiego?
Do przygotowania pierwszego jogurtu używam probiotyków dostępnych w aptece lub specjalnie do tego celu przeznaczonych starterów z bakteriami probiotycznymi dostępnych w sklepach z ekologiczną żywnością. Kolejną partię jogurtu odtwarzam z pierwszego. Po przygotowaniu pierwszego wegańskiego jogurtu jeśli planuję przygotować następny jogurt to odkładam część – około 1 łyżkę jogurtu na 100ml mleka, aby zaszczepić nim kolejne mleko roślinne na jogurt. Gdy przy kolejnej produkcji jogurtu straci swoją kwaskowatość, będzie za słodki to należy zaszczepić go nowymi kulturami bakterii, bo oznacza to, że dotychczas będące w jogurcie bakterie spowolniły proces namnażania.
Przyjazne bakterie jogurtowe
Właściwości probiotyczne wykazują tylko niektóre bakterie, dlatego też przy zakupie probiotyków zwracam uwagę na to jaki rodzaj bakterii zawiera dany środek – zależy mi przede wszystkim na bakteriach mlekowych z gatunku Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus rhamnosus a także Streptococcus thermopilus.
Bakterie acidofilne a temperatura
Bakterie jogurtowe lubią ciepło. Najlepsza temperatura dla nich do rozmnażania to około 37 – 40st.C. W okresie letnim, kiedy jest naprawdę ciepło jogurt powinien wyjść bez problemu nawet pozostawiony na blacie w kuchni, w owiniętym ręcznikiem słoiku. Natomiast kiedy w mieszkaniu temperatura powietrza nie jest tak wysoka jak w lecie warto postawić słoik owinięty w ręcznik lub ściereczkę w okolicy ciepłego kaloryfera. Można też nagrzać piekarnik do 50st.C i podczas wkładania jogurtu wyłączyć go i pozostawić tylko włączone światełko. Aby za szybko nie obniżyć temperatury w środku nie można otwierać piekarnika. Na bazie tego przepisu można przygotować również jogurt w jogurtownicy. Dzięki temu urządzeniu przygotowanie jogurtu roślinnego staje się banalnie proste.
Z jogurtu można następnie przyrządzić śniadaniowe parfait. Świetnie też komponuje się z czekoladowo – orzechową granolą.
Zapraszam na pyszny jogurt! :)
Wegański jogurt kokosowy
Składniki
- 1000ml mleka kokosowego (gęstego, kremowego dla uzyskania gęstego jogurtu lub płynnego min. 60% kokosa, wtedy jogurt będzie trochę rzadszy)
- 2 łyżki pasty daktylowej, syropu klonowego lub miodu (w wersji niewegańskiej)
- 3-4 kapsułek probiotyku
Przygotwanie
Mleko kokosowe przelewam do słoika, który następnie wkładam do garnka z zimą wodą, tak aby słoik był zanurzony min. do połowy.
Podgrzewam na wolnym ogniu, do czasu aż mleko osiągnie temperaturę ok. 40 stopni (najłatwiej sprawdzić metodą "na palec" - wkładam palec do mleka jeśli jest lekko ciepłe, nie parzy to jest to odpowiednia temperatura, najważniejsze aby mleko nie było ani zimne ani za gorące).
Zdejmuję z palnika, wyciągam słoik z wody i dodaję pastę daktylową/syrop klonowy lub miód i mieszam do rozpuszczenia.
Wsypuję zawartość kapsułek i dokładnie mieszam drewnianą łyżką lub niemetalową trzepaczką.
Przykrywam słoik gazą lub ręcznikiem papierowym i zabezpieczam gumką recepturką.
Słoik okręcam ręcznikiem lub kocykiem.
Odstawiam w ciepłe miejsce z dala od przeciągów (w zimie można postawić przy kaloryferze) na około 24 godziny.
Po tym czasie mleko rozwarstwi się na gęstą białą część i płynną przezroczystą.
Następnie wstawiam go do lodówki aby nabrał odpowiedniej konsystencji na około 8 godzin.
Jeśli chcę uzyskać gęsty jogurt to po prostu zbieram łyżką z wierzchu gęstą masę. Jeśli masa jest za gęsta rozrzedzam ją płynem, który się oddzielił od jogurtu. Jeśli chcę uzyskać rzadki jogurt to mieszam gęstą masę z płynną.
Nie zużytego płynu nie wylewam tylko dodają ją do dowolnego koktajlu. Tam też są cenne bakterie probiotyczne.
Smacznego! : )
Dodatkowe informacje
Jeśli planuję przygotować następny jogurt to odkładam część - około 1 łyżkę jogurtu na 100ml mleka, aby zaszczepić nim kolejne mleko na jogurt.
Postępuję dokładnie tak samo jak w powyższym przepisie tylko zamiast probiotyku dodaję już zrobiony jogurt.
Gdy temperatura powietrza jest niższa można jogurt trzymać w cieple dłużej, nawet o kilka godzin.
Jogurt można również przygotować w jogurtownicy postępując zgodnie z przepisem. Jogurt przygotowany w jogurtownicy może zrobić się szybciej, w ciągu 12 - 14 godzin, należy sprawdzać konsystencję i smak do uzyskania oczekiwanych rezultatów.
Jeśli jogurt nadaj jest za mało kwaskowy można dodać do niego odrobinę soku z cytryny i wymieszać.
Jogurt można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5dni.
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!
Szczerze myślałam, że nie ma już dla mnie ratunku – nie mogę jeść/pić nabiału, alergia wyszła mi po paru latach regularnego ich spożywania. Jogurtów brakuje mi najbardziej. Pytanie – czy mogę nie dodawać miodu ani syropu daktylowego, a zastąpić je jakimiś owocami?
Doskonale to znam! Ja też długo nie mogłam się pogodzić z faktem, że już nie będę mogła zjeść jogurtu. Całe szczęście z pomocą przyszła kuchnia wegańska :) W kwestii dodawania miodu/pasty daktylowej – chodzi o to, że bakterie probiotyczne to grupa mikroorganizmów mających zdolność fermentacji cukru (np. laktozy w mleku krowim) w efekcie czego wytwarza się kwas mlekowy i tak powstaje jogurt. W mleku kokosowym trzeba trochę dokarmić bakterie aby miały co fermentować. Można oczywiście nic nie dodawać, ale wtedy proces powstawania jogurtu będzie zachodził dużo wolniej a jogurt nie będzie taki gęsty ze względu na to, że w mleku… Czytaj więcej »
Widzę, że znalazłam eksperta w dziedzinie żywności. Szukałam naprawdę długo – niestety oprócz nabiału nie mogę spożywać glutenu oraz innych zbóż. Agata, dziękuję!
Czuję, że odmienisz moje życie :)
Bardzo miło mi to słyszeć :) Zaglądaj do mnie na bloga a na pewno znajdziesz tutaj jakąś alternatywę dla siebie :)
Czy nada się również takie domowe mleko zrobione z wiórków? :)
Anetka, tak, domowe mleko jak najbardziej się nada tylko musi być zrobione z dobrze zmiksowanymi wiórkami kokosowymi. Musi mieć gęstszą konsystencję od „klarownego” mleka wyciskanego z wiórek. Pozdrawiam serdecznie :)
Hej. Niestety ale mi jogurt się nie udał. Zrobiłam wszystko tak jak pisałaś. Z tym że zrobiłam własne mleko kokosowe z orzecha kokosa (świeże). Trzymałam 12 h w zamkniętym piekarniku (po dodaniu miodu i probiotyku), co jakiś czas sprawdzając czy ma tam ciepło (pod przykrytym ręcznikiem papierowym). Przekładajac do lodówki u góry była warstwa biała, lecz ponad 3/4 to była woda kokosowa. Postało w lodówce pare godzin. Po wyjęciu, nic się nie zmieniło. Z tym że górna warstwa była trochę „skamieniała”. Nawet po potrzepaniu, grudki dalej zostały. Ma konsystencje rzadszą nawet niż mleko kokosowe. W smaku, rzeczywiście lekko kwaskowate. Ale… Czytaj więcej »
Agnieszko, bardzo mi przykro, że jogurt się nie udał :( Może być kilka przyczyn takiego stanu rzeczy. Być może faktycznie, tak jak napisałaś, było za zimno w piekarniku (przy takiej pogodzie jak teraz można jogurt postawić zawinięty w ręcznik przy kaloryferze) albo bakterie probiotyczne były za słabe, niestety niektóre probiotyki mają za mało aktywnych bakterii a to już to zależy od producenta. Z drugiej jednak strony napisałaś, że jogurt się rozwarstwił a górna warstwa była twarda – tak prawidłowo przebiega proces. Trzeba odlać wodę z dna lub zebrać powstałą białą masę i powoli rozrzedzać ją pozostałą wodą miksując mikserem. Jeśli… Czytaj więcej »
Dziękuje Agato za refleksje. Następnym razem skupie się bardziej na temperaturze ciepła. Myślę, że probiotyki są dobre – były jedne z najdroższych. Muszę przyznać, że nawet jeśli nie ma to tej należytej konsystencji i tak smakuje bardzo dobrze – dodaje do smoothie, zamiast wody. Wkrótce drugie podejście :)
Ja czytałam, że nie powinno się robić jogurtów na miodzie, ponieważ ma on działanie antybakteryjne. Lepiej użyć innego słodzidła. Może to było przyczyną
O tego właśnie szukałam, mam jogurtownicę, ale odkąd unikam jogurtów z mleka stoi i się kurzy. Czy można użyć po prostu probiotyku z apteki w kapsułkach, dobrze zrozumiałam? Czy wodę spod jogurtu też jakoś wykorzystujesz?
Będę robiła testy :)
Możesz spokojnie użyć probiotyku z apteki, najlepiej takiego, który trzeba trzymać w lodówce – z tymi mam najlepsze doświadczenia w przygotowaniu jogurtu. Wodę z jogurtu dodaję np. do koktajli i smoothie, fajnie podkręca smak i dodatkowo w niej też są bakterie probiotyczne więc warto ją spożytkować :) Udanych testów! :)
chcę spróbować zrobić taki jogurt. Czy syrop z agawy zamiast miodu się nada?
Aniu, oczywiście syrop z agawy jak najbardziej się nada :) Smacznego! :)
czy moglabys polecić konkretny probiotyk z apteki? czy taki jak sanprobi barrier sie nada?
Renata, aktualnie używam Sanprobi Barrier :) bardzo dobry jogurt wychodzi z tym probiotykiem :)
Witam chce przygotowac jogurt dla synka, jak dlugo trzeba trzymac mleko w piekarniku , co zrobic gdy juz piekarnik ostygnie ? wyciągnąć mleko i ponownie nagrzać piekarnik i go wyłożyć?
dopiero zaczynam przygode z dieta bezmleczna syn ma AZS prosze polec mi z jakiej firmy kupic to mleko bo nie mam o tym zielonego pojecia ,to jest w kartonie czy w puszkach mleczko kokosowe? mam probiotyk latopic który podaje synowi raz dziennie czy moze byc ? czy jak dam mu jogurt z probiotykiem to niedawac juz mu wiecej tego dnia tego probiotyku ? ( dostaje codziennie 1 kapsulke)
Agnieszko, mleko wybierasz w zależności od tego jaki efekt chcesz uzyskać , jeśli chcesz rzadszy jogurt to polecam mleko w kartonie firmy Aroy-D (skład: 60% kokosa i woda), jeśli natomiast chcesz otrzymać gęstszy jogurt to wybierz mleko w puszce, np. Real Thai (skład: 85% ekstrakt kokosowy, woda). Najlepiej wybierać te produkty, które nie zawierają konserwantów, zagęszczaczy i emulgatorów. Jeśli chodzi o probiotyk to Latopic nie zwiera bakterii Lactobacillus acidophilus, na których najbardziej nam zależy w produkcji jogurtu. Możesz oczywiście spróbować przygotować z nim jogurt ale nie wiem jaki efekt osiągniesz. Najlepiej po prostu dokupić inny probiotyk, z którego będziesz robić… Czytaj więcej »
Agnieszko, mleko powinno stać ok. 24 godziny. Piekarnik wystarczy raz nagrzać i zostawić tylko włączone światełko. Jogurt można też zrobić bez użycia piekarnika jeśli masz ciepło w domu albo postawić go przy kaloryferze (u mnie już grzeją :)).
Witam. Czy dodając ksylitol zamiast miodu jogurt wyjdzie?
Edyto niestety nie można zastąpić miodu ksylitolem. Ksylitol to alkohol polihydroksylowy i nie może on być pożywką dla bakterii acidofilnych, ponieważ żywią się one glukozą i fruktozą. Miód można zastąpić innym słodziwem – pastą daktylową, syropem klonowym, cukrem kokosowym etc. Jogurt nie powinien mieć słodkiego posmaku, ponieważ glukoza i fruktoza, zawarte w tych słodzikach, zostaną „zjedzone” przez bakterie. W razie dalszych pytań zachęcam do kontaktu :) Miłego dnia :)
Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
PRZEZ ILE CZASU JOGURT MOZNA TRZYMAC W LODOWCE ?
Aga jogurt można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, nawet do 5 dni. Miłego dnia ?
Że też nie wpadłam na to, żeby do zrobienia jogurtu po prostu użyć probiotyku, którego w domu nigdy nie brakuje ? zazwyczaj używałam zakwasek. Dlatego dziękuję Pani bardzo za ułatwienie życia i poprawę nastroju. Życzę wszystkiego najlepszego ? Serdeczności!
witam, czy mleko kokosowe uzyte do jogurtu to te z kartonu czy puszki? bo mi się nie rozwarswilo…… niewiemm dlaczego……
Sylwia można użyć mleka z kartonu (min. 60% kokosa i woda) lub z puszki. Jeśli mleko się nie rozwartwiło ale jogurt się zrobił to ok, natomiast jeśli mleko się nie skwasiło to albo mleko było za rzadkie albo bakterie probiotyczne za słabe, może też temperatura w jakiej mleko stało była za niska.
A które konkretnie zestawy bakterii są wegańskie? W sensie nie hodowane na krowim mleku?
Zuzani, producent Sanprobi deklaruje, że jego produkty są bezglutenowe, bez laktozy i białek mleka. A jeśli to nie jest wystarczająca gwarancja to też warto przyjrzeć się produktom Veganicity i Viridian Synerbio Daily. Na obu produktach jest informacja, że są odpowiednie dla wegan a także nie zawierają glutenu, pszenicy i cukru. Pozdrawiam cieplutko ?
[…] tego deseru jest domowy, wegański jogurt kokosowy. Naturalny i aksamitny, jogurt roślinny to świetna alternatywa dla nabiałowych jogurtów […]
[…] to świetna baza do przygotowania drugiego śniadania czy też kolacji. Wystarczy dodać do niej wegański jogurt kokosowy, dowolne owoce i posiłek gotowy. Można ją też potraktować jako smaczną i zdrową, chrupiącą […]
Cześć, czy jest szansa że jogurt wyjdzie na mleku owsianym lub ostatecznie ryżowym? To jedyne mleka które może spożywać syn przez liczne alergie. Czy mogę jako słodziwa użyć zwykłego białego cukru?
Justyna, myślę, że jest szansa, żeby jogurt wyszedł na mleku ryżowym. Jednak na samym mleku może mieć za rzadką konsystencję. Warto trochę poekperymentować i np. najpierw w mleku ryżowym zagotować płatki ryżowe (myślę, że ok. 25g na 250ml mleka powinno wystarczyć) do miękkości, zblendować na gładko, ostudzić do odpowiedniej temperatury, dodać cukier (może być zwykły biały) i bakterie probiotyczne. Taki jogurt może „dochodzić” nawet do 3 dni. Wszystkiego dobrego dla Ciebie i Twojego syna! ☺️
Zrobiłam wg Twojego przepisu i wyszedł przepyszny jogurt lecz z grudkami. Czy mogę go zblendować aby pozbyć się ich? Trzepaczka niestety nie pomogła
Asiu jak najbardziej jogurt można zblendować.
Czy światło w piekarniku musi być cały czas włączone?
Jeżeli nie jest ledowe i daje jakieś ciepło to można zostawić włączone, w innym wypadku nie ma sensu. Teraz jest jeszcze dość chłodno więc warto jogurt postawić w okolicy lub na kaloryferze jeśli jeszcze jest ciepły. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Hej :)) dziś robiłam jogurt z mleka kokosowego i napoju kokosowego. Robiłam go pierwszy raz w thermomixe. Jogurt rozwarstwił się , po zmieszaniu go konsystencja przypomina mleczko kokosowe :) kupiłam zakwaske do jogurtów, jednak patrzę, ze maja one tylko dwa szczepy. W domu mam sanprobi ibs i chciałabym spróbować raz jeszcze właśnie z tym probiotykiem. Jednak nie wiem ile kapsułek mam dodać? W przepisie mam 400ml mleka z puszki i 400ml z kartonu. Moze coś podpowiesz:)? Smak „jogurtu” wyszedł pyszny :)) w przepisie było tez napisane, aby dodać łyżeczkę agaru ,dodałam agaryne, bo ja miałam w domu. Czy w ogóle… Czytaj więcej »
Hej Kasiu, przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Na ok. 800ml mleka kokosowego dałabym 3 kapsułki probiotyku. Można dodać agaru, żeby zagęścić jogurt ale nie jest to konieczne. Pozdrawiam serdecznie :)