Koktajl z jarmużu i ogórka to kolejny z serii zielony sok, który warto pić na drugie śniadanie ze względu na jego działanie prozdrowotne!

Koktajl z jarmużu i ogórka z dodatkiem jabłka i limonki
Koktajl z jarmużu i ogórka to wspaniały napój, który możesz wypić zamiast drugiego śniadania. Jego cenne właściwości wspomogą pracę Twojego organizmu. Zielony koktajl jest bogatym źródłem witamin, bioflawonoidów i minerałów.
Koktajl z jarmużu pełen antyoksydantów
Jarmuż jest źródłem sulforafanu – przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. To warzywo kapustne ma właściwości przeciwzapalne i dostarcza witaminy K i karotenoidów. Jest również doskonałym źródłem żelaza i wapnia. Razem z jabłkami dostarczy nam niezbędnego błonnika. Jabłka dodatkowo są bogatym źródłem witaminy E, K, witamin z grupy B, beta-karotenu, kwercetyny i antyoksydantów.
Oczyszczający ogórek
Właściwości ogórka nie są za bardzo doceniane, a tymczasem to warzywo jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. W większości składa się z wody, dzięki czemu ma właściwości nawilżające i świetnie gasi pragnienie. Dodatkowo działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn. Ogórek ze względu na swoje pH ma również właściwości odkwaszające organizm. Ogórek ma niestety jedną poważną wadę, zawiera enzym askorbinowy, który utlenia witaminę C. Oznacza to tyle, że łącząc ogórka z innymi owocami i warzywami bogatymi w tę witaminę, enzym zawarty w ogórku zniszczy ją i nie będziemy mieli możliwości aby ją przyswoić.

Zielone soki i koktajle
Koniecznie sprawdź też inne receptury na zielone soki i koktajle, które mają wiele prozdrowotnych właściwości. Wszystkie przepisy znajdziesz tutaj: Zielone soki i koktajle. Wypróbuj je i przekonaj się, że codziennie wypity jeden zielony napój zdecydowanie poprawi stan Twojego organizmu.
Zielony sok z jarmużu i ogórka
Składniki
- 100g jarmużu (3-4 duże liście)
- 1 średniej wielkości ogórek
- 1 limonka (lub cytryna)
- 2 jabłka
- 100-200ml wody
Przygotwanie
Jarmuż rwę na mniejsze kawałki.
Ogórka obieram ze skórki i kroję w plasterki.
Jabłka obieram i kroję na mniejsze cząstki.
Wyciskam sok z limonki.
Wszystkie składniki umieszczam w kielichu blendera i miksuję na gładko.
Smacznego!
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!
[…] Pełen antyoksydantów, witaminy A i C, witamin z grupy B a także cennego potasu koktajl dodaje sił od samego rana. Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie. Jeśli lubisz taką formę tego posiłku to zachęcam również do wypróbowania oczyszczającego koktajlu z jarmużu i ogórka. […]
[…] Jarmuż ceniony jest ze względu na bogactwo zawartych w nim witamin i składników mineralnych. Zawiera dużą dawkę witaminy K, C i E, kwas foliowy, luteinę i beta – karoten. Dodatkowo dzięki zawartości wapnia wzmocni kości, żelazo zapewni prawidłową czynność wątroby, magnez wzmocni serce a potas wyreguluje gospodarkę wodną organizmu. Jarmuż wykazuje właściwości antyoksydacyjne dzięki dużej zawartości chlorofilu. Zawiera też sulforafan, o którym pisałam w przepisie na zielony sok z jarmużu i ogórka. […]