Dania wegetariańskie/ Danie w 30 minut/ Desery/ Dodatki/ Drugie śniadanie/ Kolacja/ Na słodko/ Naleśniki/ Przepisy/ Śniadania

Bezglutenowe pancakes

Smaczne i puszyste bezglutenowe pancakes świetnie sprawdzą się z dodatkiem świeżych lub mrożonych owoców, polane słodkim syropem klonowym. Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie!

Delikatne i puszyste, śniadaniowe pięknie wyrośnięte bezglutenowe pancakes kuszą swoim wyglądem i smakiem, nikt nie przejdzie obok nich obojętnie!
Bezglutenowe pancakes na roślinnej maślance

Od czasu przejścia na dietę bez glutenu i nabiału długo marzyły mi się idealne i puszyste pankejki.  Za każdym razem jak podchodziłam do tematu coś szło nie tak. Ciasto było za rzadkie albo za gęste, placki wyrastały a potem opadały, przywierały do patelni, generalnie było to niekończące się pasmo niepowodzeń. Dużo czasu zajęło mi opracowanie przepisu, który spełni moje oczekiwania i pozwolił na przygotowanie doskonałych, bezglutenowych pancakes bez nabiału i cukru. Jak się okazało sekret dobrego ciasta na amerykańskie placki tkwił w … maślance! Zadasz sobie może teraz pytanie, ale jak to maślanka bez nabiału? Tak właśnie! :) Tutaj znajdziesz super prosty przepis na wegańską maślankę na mleku roślinnym, która sprawia, że placuszki są bardzo lekkie i puszyste.

Perfekcyjne placki na perfekcyjne śniadanie

Te bezglutenowe placuszki na wegańskiej maślance są dla mnie uosobieniem jednej z najlepszych propozycji drugiego śniadania na świecie. Doskonałe, delikatne, lekkie i puszyste, pięknie wyrośnięte kuszą swoim wyglądem i smakiem. Świetnie sprawdzają się z dodatkiem świeżych lub mrożonych owoców, polane słodkim syropem klonowym. Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie!

Delikatne i puszyste, śniadaniowe pięknie wyrośnięte bezglutenowe pancakes kuszą swoim wyglądem i smakiem, nikt nie przejdzie obok nich obojętnie!

Bezglutenowe pancakes, które zawsze warto mieć pod ręką

Pankejki można przygotować w większej ilości i z powodzeniem odgrzać je na deser lub podwieczorek. Sprawdzą się także odgrzane następnego dnia na śniadanie, nabiorą przez to dodatkowej chrupkości. Równie dobrze nadają się do zamrożenia – wystarczy poczekać, aż wystygną, spakować je do woreczka strunowego i włożyć do zamrażalnika. Dzięki temu będą zawsze na wyciągnięcie ręki, jeśli nie będzie czasu na przygotowanie śniadania od podstaw.

Wypróbuj ten przepisu na bezglutenowe placuszki śniadaniowe bez nabiału i cukru i daj znać w komentarzu z jakimi dodatkami smakują Ci najbardziej. Smacznego!

Puszyste bezglutenowe śniadaniowe placki - pancakes

Porcje: 2 porcje: 4 - 6 placków
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 120g mąki ryżowej
  • 40g mąki z tapioki
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżki stołowej bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki stołowej sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200ml wegańskiej maślanki kokosowej lub domowego jogurtu kokosowego z dodatkiem 1 łyżki cytryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego masła klarowanego lub oleju kokosowego

Przygotwanie

1

Wszystkie mąki przesiewam przez sito, dodaję sól, proszek do pieczenia i sodę a następnie dokładnie mieszam.

2

W szklanej miseczce lekko roztrzepuję jajko i dodaję maślankę kokosową.

3

Mokre składniki powoli dodaję do suchych cały czas mieszając do połączenia składników (najlepiej ręcznym blenderem na niskich obrotach, ale można też trzepaczką).

4

Następnie małym strumieniem dodaję rozpuszczony tłuszcz, cały czas mieszając aż do otrzymania gładkiej masy.

5

Ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję od ciasta naleśnikowego.

6

Rozgrzewam patelnię na średnim ogniu (w skali 1-10 na ok. 4).

7

Wlewam ok 3 łyżki ciasta na jednego placka i podgrzewam aż na wierzchu pojawią się bąbelki powietrza a ciasto się trochę zetnie (tak, by przy przerzucaniu na drugą stronę się nie rozlało).

8

Przerzucam na drugą stronę i podgrzewam jeszcze chwilę aż placek się zarumieni.

9

Podaję na ciepło z dodatkami wedle uznania (np. syrop klonowy, daktylowy, wegański sos czekoladowy, świeże owoce, mus żurawinowy etc.)

10

Smacznego! :)

Dodatkowe informacje

Narzędzia, które ułatwią przygotowanie dania:
blender ręczny
mała patelnia o średnicy ok 16-18cm
Przepisy uzupełniające:
wegańska maślanka kokosowa
wegański sos czekoladowy
domowy jogurt kokosowy


KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Sprawdź inne przepisy:

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy najwyżej oceniany
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

[…] Jeśli lubisz słodkie śniadania zapraszam też do wypróbowania przepisu na śniadaniowe, lekkie i puszyste pankejki. […]

[…] krem idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju deserów, pankejków, naleśników, gofrów czy ciast. W celu nadania mu bardziej wysublimowanego smaku polecam dodanie […]

2
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
Udostępnij
Przypnij