Jaka jest idealna zupa na rozpoczęcie jesiennego sezonu? Oczywiście zupa grzybowa ze świeżych leśnych grzybów! Przedstawiam Ci prosty przepis na aromatyczną grzybową z mlekiem kokosowym, której nie sposób się oprzeć.
Zupa grzybowa prosto z lasu
Zastanawiasz się jak spędzić wrześniowe weekendy? To wspaniały miesiąc na leśne wędrówki. We wrześniu w lesie kwitną liliowe dywany wrzosu i bluszcz, można też podpatrzeć misterne pajęczyny, rozpięte wśród traw i między gałązkami, ozdobione kroplami porannej rosy. Zapraszam Cię na wycieczkę do lasu. Oprócz jego terapeutycznych, antybakteryjnych i przeciwwirusowych właściwości (tak, lasy iglaste i mieszane wytwarzają fitoncydy alfa o takim działaniu!) skorzystaj też z darów runa leśnego. Poszukaj jadalnych grzybów a następnie przygotuj tę rozgrzewającą i sycącą zupę grzybową.
Aksamitna i rozgrzewająca zupa z leśnych grzybów
Już pierwsza łyżka sprawi, że poczujesz w sobie ciepłe i przyjemne wibracje. Na początku zasmakujesz w delikatnych grzybach, słodkiej marchewce i pietruszce, następnie dojdzie aromat świeżych ziół, pikantny ale nienachalny smak imbiru. Te skromne składniki wspaniale komponują się ze sobą i sprawiają, że jest to zupełnie nowa przyjemność dla podniebienia – odrobina smaku umami z grzybów z aksamitnym wykończeniem z mleka kokosowego.
Prosty przepis na zupę z grzybami leśnymi
To wyjątkowo prosty przepis, który sprowadza się do podsmażenia kilku składników, dodania bulionu i pozostawienia na wolnym ogniu aby wszystkie smaki mogły się w pełni rozwinąć. W niecałą godzinę otrzymujesz wyjątkowo aromatyczną, aksamitną zupę wypełnioną pożywnymi składnikami.
Jakie składniki potrzebne są do przygotowania zupy grzybowej z mlekiem kokosowym?
Do przygotowania poniższego przepisu będziesz potrzebować następujących składników:
- grzyby leśne
- domowy bulion warzywny lub rosół
- mleko kokosowe
- marchewka
- pietruszka
- cebulka szalotka
- czosnek
- imbir
- tymianek
- kolendra lub pietruszka
- masło klarowane lub olej kokosowy
- sól
- pieprz
Opcjonalnie do zupy można dodać makaron ryżowy lub kaszę jaglaną.
Jakich grzybów najlepiej użyć?
Najlepiej sprawdzi się mieszanka podgrzybków, borowików i maślaków. Jeśli jednak mamy do dyspozycji tylko jeden gatunek grzybów to również z powodzeniem przyrządzimy tą pyszną zupę.
Co zrobić jeśli nie mamy pod ręką mleka kokosowego w temperaturze pokojowej?
Zimne mleko kokosowe w gorącej zupie czasem ma tendencję do warzenia się. Jeśli jednak pozwolimy, aby mleko osiągnęło temperaturę pokojową przed dodaniem jej do przepisu, nie powinno się zwarzyć. Pomaga również zdjęcie gorącej zupy z ognia i kilkukrotne zamieszanie jej aby trochę ostygła, zanim dodamy mleko.
WSKAZÓWKA: Jeśli absolutnie nie masz czasu, aby czekać aż mleko osiągnie temperaturę pokojową przelej je do garnuszka i delikatnie je podgrzej zanim dodasz je do zupy.
Mam nadzieję, że przygotujesz garnek pełen tej pysznej zupy grzybowej i będziesz się nią cieszyć tak samo jak ja.
Sprawdź też poniższe przepisy na pyszne jesienne zupy:
Zupa grzybowa z leśnych grzybów
Składniki
- 500g grzybów leśnych (podgrzybków, borowików, maślaków) oczyszczonych i umytych
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 2 cebulki szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki świeżego, posiekanego tymianku
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 1 pietruszka pokrojona w kostkę
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu do smaku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1l domowego bulionu warzywnegony lub rosołu
- 250ml płynnego mleka kokosowego w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki świeżo posiekanej kolendry lub pietruszki
Przygotwanie
Do dużego garnka wkładam grzyby i zalewam je taką ilością zimnej, przefiltrowanej wody aż woda przykryje grzyby.
Gotuję grzyby aż woda zacznie wrzeć a następnie redukuję ciepło i gotuję ok. 5 minut na średnim ogniu.
Po ugotowaniu grzyby odcedzam i zostawiam do wystygnięcia.
Szalotkę kroję w drobną kosteczkę.
Czosnek siekam w cienkie plasterki.
Przestudzone grzyby kroję w paski.
W garnku, na średnim ogniu rozgrzewam jedną łyżkę masła klarowanego lub oleju kokosowego i podsmażam szalotkę aż się zeszkli.
Dodaję czosnek, imbir oraz tymianek i podsmażam jeszcze niecałą minutę.
Zwiększam ogień pod garnkiem, dodaję drugą łyżkę tłuszczu oraz pokrojone grzyby, marchewkę pietruszkę, pieprz oraz sól i podsmażam jeszcze około 5 minut.
Do garnka dodaję bulion, zmniejszam ogień i podgrzewam ok. 30 minut, uważając, aby nie doprowadzić bulionu do wrzenia.
Po tym czasie dodaję mleko kokosowe i podgrzewam jeszcze około 2-3 minuty.
Zupę podaję posypaną posiekaną kolendrą lub pietruszką.
Do zupy można również dodać makaron ryżowy lub kaszę jaglaną.
Smacznego!
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!
Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!